Pierogi z farszem meksykańskim

Pyszne pierogi z farszem meksykańskim. Wyśmienicie smakują zarówno w wersji łagodnej jak i pikantnej. Podawane z ulubioną okrasą w mig znikają z talerza :). Czasem warto poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu widząc tą radość w oczach bliskich.

Składniki na ciasto:

  • 550 gram mąki pszennej
  • ok 300 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 30 ml oleju

Składniki na farsz:

  • 300 gram mięsa mielonego
  • 1 mniejsza zielona papryka
  • 2 pomidory
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • olej/oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, słodka i ewentualnie ostra papryka

Przygotowanie:

  • cebulę, paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy cebulę, gdy ładnie się zeszkli dodajemy do niej paprykę i pomidory.
  • Warzywa smażymy kilka minut a następnie dodajemy do nich mięso mielone i smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe,ok 20 minut.
  • Powstały farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy oregano, bazylię i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy farsz do całkowitego ostygnięcia.
  • W misce lub na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi, przykrywamy miską lub talerzem aby chwilę odpoczęło. W międzyczasie gotujemy osoloną wodę na pierogi.
  • Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką koła, ciasto lekko rozciągamy w dłoniach i nakładamy farsz, zlepiamy.
  • gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu ok 3-4 min od momentu ich wypłynięcia,
  • po wyciągnięciu na talerz polewamy okrasą ( u mnie na smalcu podsmażona cebulka ),

Zdjęcia

One Comment on “Pierogi z farszem meksykańskim”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *