Przepyszny Miodownik przekładany masą z kaszy manny. Wyśmienite i proste w przygotowaniu ciasto na każdą okazję. Cała blacha znika w mgnieniu oka. Idealne dla wielbicieli ciast z dodatkiem miodu. To jedno z moich ulubionych ciast które często gości na naszym stole 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki pszennej
- 250 gram margaryny lub masła
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 1 litr mleka
- 10 łyżek kaszy manny
- 1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 250 gram margaryny lub masła
- dodatkowo mały słoiczek lub pół większego ulubionego dżemu
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki na ciasto kruche,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok 30-40 min do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, każdą z części rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką.
- pieczemy po kolei trzy blaty w blaszce ( ja użyłam o wymiarach 30×26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni, do momentu aż ładnie się zrumienią.
- upieczone kruche blaty odstawiamy do wystygnięcia,
- do garnka wlewamy mleko, dodajemy margarynę/masło, wsypujemy cukier i nastawiamy na gaz. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy cały czas mieszając kasze manny, całość zagotowujemy i gotujemy chwilkę mieszając aż kasza zgęstnieje.,
- gotową masę ściągamy z gazu. na dno blaszki przekładamy jeden kruchy blat wraz z papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim dżem i wykładamy oraz rozprowadzamy po nim ok połowę gorącej masy grysikowej. Przykrywamy drugim kruchym spodem, lekko dociskamy.
- po drugim kruchym cieście rozsmarowujemy resztę masy zostawiając ok 4-5 łyżek na wierzch ciasta. Przykrywamy trzecim kruchym blatem, równomiernie lekko dociskamy. Resztę masy rozsmarowujemy po wierzchu ciasta. Gdy ciasto przestygnie dekorujemy wierzch wg uznania u mnie startą czekoladą.
- przestygnięte ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
lubię takie ciasta
Jak długo piec te blaty? Jestem laikiem w ciastach więc wolę widzieć ile czasu mniej więcej
ok 15-25 minut w 180 stopniach :). W zależności jaki stopień wypieczenia Pani preferuje. Jednak dobrze wypieczone są zdecydowanie smaczniejsze 🙂
A miód dodajemy do masy? Pytam, ponieważ w skladnikach jest, a dalej w przepisie nie występuje.
Tak, dodajemy wszystkie składniki na ciasto.
Masę z manną ciepłą wykładamy na blaty zimne…czy masę też studzimy..?
wykładamy gorącą masę z kaszy manny, tak jak jest podane w przepisie 🙂