Miodownik z kaszą manny

Przepyszny Miodownik przekładany masą z kaszy manny. Wyśmienite i proste w przygotowaniu ciasto na każdą okazję. Cała blacha znika w mgnieniu oka. Idealne dla wielbicieli ciast z dodatkiem miodu. To jedno z moich ulubionych ciast które często gości na naszym stole 🙂

[wp_ad_camp_5]

Składniki na ciasto:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 250 gram margaryny lub masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1 litr mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 250 gram margaryny lub masła
  • dodatkowo mały słoiczek lub pół większego ulubionego dżemu

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki na ciasto kruche,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok 30-40 min do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, każdą z części rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką.
  • pieczemy po kolei trzy blaty w blaszce ( ja użyłam o wymiarach 30×26 cm)  wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni, do momentu aż ładnie się zrumienią.
  • upieczone kruche blaty odstawiamy do wystygnięcia,
  • do garnka wlewamy mleko, dodajemy margarynę/masło, wsypujemy cukier i nastawiamy na gaz. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy cały czas mieszając kasze manny, całość zagotowujemy i gotujemy chwilkę mieszając aż kasza zgęstnieje.,
  • gotową masę ściągamy z gazu. na dno blaszki przekładamy jeden kruchy blat wraz z papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim dżem i wykładamy oraz rozprowadzamy po nim ok połowę gorącej masy grysikowej. Przykrywamy drugim kruchym spodem, lekko dociskamy.
  • po drugim kruchym cieście rozsmarowujemy resztę masy zostawiając ok 4-5 łyżek na wierzch ciasta. Przykrywamy trzecim kruchym blatem, równomiernie lekko dociskamy. Resztę masy rozsmarowujemy po wierzchu ciasta. Gdy ciasto przestygnie dekorujemy wierzch wg uznania u mnie startą czekoladą.
  • przestygnięte ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

7 Comments on “Miodownik z kaszą manny”

    1. ok 15-25 minut w 180 stopniach :). W zależności jaki stopień wypieczenia Pani preferuje. Jednak dobrze wypieczone są zdecydowanie smaczniejsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *