Placki z piersi kurczaka i włoszczyzny

Placki z piersi kurczaka i włoszczyzny to świetny pomysł obiad lub imprezową ciepłą przystawkę. Delikatne i soczyste. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z podstawowych składników. Wyśmienicie smakują podane z domowym sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka u mnie ok 400 gram
  • 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny w paski
  • 3 jajka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej. u mnie 5 łyżek wystarczyło
  • 100 gram sera żółtego w kawałku
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  • włoszczyznę przekładamy na sitko/cedzak i odstawiamy do rozmrożenia,
  • kurczaka kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na tarce o drobnych oczkach,
  • do dużej miski przekładamy włoszczyznę, kurczaka i ser. Dodajemy żółtka, sól, pieprz oraz mąkę. Wstępnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy do całości i dokładnie mieszamy.
  • placki nakładamy łyżką na patelnie lekko je spłaszczając i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na rumiano,
  • po usmażeniu osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Zdjęcia

One Comment on “Placki z piersi kurczaka i włoszczyzny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *