Pieczona pierś z kurczaka z pieczarkami w śmietanie to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Wyśmienicie smakuje podana z ugotowanym ryżem i ulubioną surówką. Przepis na to danie dostałam od mojej przyjaciółki, skradło serca moich domowników :).
Składniki:
- 500 gram pieczarek
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- 2 zupy w proszku francuskie cebulowe, u mnie z firmy knorr
- 500 ml śmietany 30%
- 2-3 garści startego żółtego sera
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- pieczarki kroimy w ćwiartki a następnie podsmażamy na patelni na oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, usmażone pieczarki przekładamy do naczynia żaroodpornego,
- umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, na talerz przesypujemy zupy, obtaczamy w niej każdy kawałek kurczaka, a następnie układamy na pieczarkach,
- na koniec całość zalewamy śmietaną i posypujemy po wierzchu startym na grubych oczkach serem,
- gotowe danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok 1 godzinę, pod koniec pieczenia ściągamy przykrywkę aby ser ładnie się zapiekł,
- kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem lub ziemniakami,
Zdjęcia