Pieczona pierś z kurczaka z pieczarkami w śmietanie

Pieczona pierś z kurczaka z pieczarkami w śmietanie to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Wyśmienicie smakuje podana z ugotowanym ryżem i ulubioną surówką. Przepis na to danie dostałam od mojej przyjaciółki, skradło serca moich domowników :).

Składniki:

  • 500 gram pieczarek
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 2 zupy w proszku francuskie cebulowe, u mnie z firmy knorr
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2-3 garści startego żółtego sera
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • pieczarki kroimy w ćwiartki a następnie podsmażamy na patelni na oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, usmażone pieczarki przekładamy do naczynia żaroodpornego,
  • umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, na talerz przesypujemy zupy, obtaczamy w niej każdy kawałek kurczaka, a następnie układamy na pieczarkach,
  • na koniec całość zalewamy śmietaną i posypujemy po wierzchu startym na grubych oczkach serem,
  • gotowe danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok 1 godzinę, pod koniec pieczenia ściągamy przykrywkę aby ser ładnie się zapiekł,
  • kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem lub ziemniakami,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *