Miodowo-orzechowy budyniowiec

Ciasto Miodowo-orzechowy budyniowiec to przepyszne połącznie kruchego miodowego ciasta z kremową masą budyniową. Proste i dość szybkie w przygotowaniu. Zachwyca gości swoim smakiem i w mig znika z talerza :).

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 200 gram margaryny/masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu

Składniki na masę:

  • 1300 ml mleka
  • 200 gram margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe

Składniki na polewę orzechową:

  • 2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  • do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki na ciasto kruche,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok 30-40 min do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części, każdą z części rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką.
  • przygotowanie polewy orzechowej: na patelnię przekładamy masło i cukier. Gdy się skarmelizuje dodajemy miód i orzechy. Dokładnie mieszamy i ściągamy z gazu.
  • każdy blat ciasta kruchego przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm, ciasto możemy lekko nakłuć widelcem. Po jednym blacie kruchego ciasta rozprowadzamy lekko przestudzoną polewę orzechową.
  • pieczemy po kolei dwa blaty w blaszce w temperaturze 170-180 stopni, do momentu aż ładnie się zrumienią.
  • upieczone kruche blaty odstawiamy do wystygnięcia,
  • przygotowanie masy: w garnku zagotowujemy 1 litr mleka, w misce mieszamy pozostałe mleko z budyniami, mąką oraz cukrem, wymieszane budynie wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając, gdy się zagotuje chwilę gotujemy ciągle mieszając a następnie ściągamy z gazu.
  • do zagotowanego budyniu dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę lub masło, całość dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu i powstania jednolitej masy,
  • gorącą masę budyniową wylewamy do blachy na pierwszy blat kruchego ciasta a następnie przykrywamy blatem z orzeszkami, lekko dociskając.
  • gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

Przepis na miodowo-orzechowy budyniowiec i jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *