Pączki z piwem

Pączki z piwem

Pyszne i delikatne pączki z dodatkiem piwa zamiast spirytusu. Stary przepis z notesu mojej mamy. Pączki wychodzą puszyste, nie chłoną tłuszczu. Po prostu doskonałe :). Z tej proporcji ciasta wyszło mi 30 pączków które nadziałam nutellą i konfiturą z wiśni.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej ja użyłam tortowej
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 125 gram margaryny lub masła
  • 100 gram świeżych drożdży
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • marmolada, dżem, budyń lub nutella do nadziewania
  • smalec do smażenia u mnie 7 kostek

Przygotowanie:

  • przygotowanie rozczynu z drożdży: do garnuszka/rondelka wkruszamy drożdże. Dodajemy po łyżce mąki i cukru. Całość zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut do wyrośnięcia,
  • margarynę/masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajko wraz z żółtkami ucieramy z cukrem.
  • do mąki z solą dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, utarte żółtka z cukrem oraz piwo. Zaczynamy mieszać składniki i wyrabiać stopniowo ręką, dodając na koniec przestygnięty tłuszcz.
  • ciasto wyrabiamy kilka minut do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut (czasem krócej).
  • gdy ciasto wyrośnie mieszamy lekko łyżką aby wypuścić nadmiar powietrza.
  • do miseczki lub na talerz wsypujemy trochę mąki (pomoże nam formować pączki). Na mąkę wykładamy kopiatą łyżkę ciasta. Nakładamy łyżeczką nadzienie (powidła, budyń lub nutellę). Dłońmi oprószonymi mąką formujemy kulkę zwijając nadzienie do środka i odkładamy gotowe pączki sklejeniem do dołu na tacę dobrze oprószoną mąką. Pomiędzy pączkami zachowujemy odstęp ponieważ jeszcze podrosną.
  • w międzyczasie grzejemy tłuszcz,
  • gdy wszystkie pączki są zrobione sprawdzamy temperaturę tłuszczu (wkładając trochę ciasta zeskrobanego z miski). Gdy się usmaży to tłuszcz jest gotowy. Zaczynamy smażenie zaczynając od pączków wyrobionych na samym początku (nadmiar mąki z pączka lekko strząsnąć ). Pączki smażymy do momentu aż się zrumienią i przekręcamy delikatnie na drugą stronę uważając aby ich nie nakłuć bo mogłyby zacząć chłonąć tłuszcz.
  • Usmażone pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone pączki dekorujemy wg uznania cukrem pudrem, lukrem lub polewą.

Wskazówki: Wykładając pączki na tłuszcz musimy zwrócić uwagę na temperaturę tłuszczu. Gdy ogień będzie za duży pączki za szybko się z zewnątrz zrumienią a w środku mogą być surowe. Gdy na pączku jest za dużo mąki to będzie przypalać się w tłuszczu. Jeśli mamy problem z odklejeniem pączka od tacki to podważamy oprószonym mąką nożem.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *