Róże karnawałowe, przepyszne i kruche. Istny raj dla łasuchów. Proste w przygotowaniu. Idealne na karnawał jak i różne okazje :).
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 7 żółtek
- 7 łyżeczek cukru
- 7 łyżek gęstej śmietany 18 lub 12 %
- 75 ml spirytusu
- 5 kostek smalcu do smażenia
- cukier puder do posypania
- dżem do dekoracji , u mnie wiśniowy
Przygotowanie:
- mąkę przesypujemy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem na puch.
- utarte żółtka dodajemy do mąki, kolejno śmietanę i spirytus. Zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby możemy podsypać delikatnie mąki.
- Zagniecione ciasto wykładamy na stolnice delikatnie oprószoną mąką i obtłukujemy je kilka minut wałkiem co spowoduje wtłoczenie dużej ilości powietrza i da ciastu kruchość i delikatność. Gdy będzie płaskie składamy je na pół i ponownie obtłukujemy. Obtłuczone ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę aby ciasto odpoczęło.,
- Ciasto dzielimy na mniejsze porcje które następnie cieniutko rozwałkowujemy, w razie potrzeby lekko podsypując stolnicę mąką.
- Następnie wykrawamy trzy różnej wielkości krążki;( u mnie kubkiem, literatką i kieliszkiem). Krążki nacinamy na brzegach. Maczamy palec w białku jaja i dotykamy białkiem w środku największego krążka, na niego nakładamy średni dociskając na środku i kolejno małe kółko ( białko sklei krążki). Sklejamy po trzy krążki różnej wielkości za każdym razem maczając palec w białku, ( krążki układamy na sobie tak aby nacięcia się nie pokrywały).
- Gotowe róże smażymy na rozgrzanym tłuszczu kładąc je na tłuszcz małym krążkiem do spodu. Smażymy je kilka minut do momentu aż ładnie się zrumienią, następnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony.
- usmażone róże przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Oprószamy je cukrem pudrem i dekorujemy dżemem.
Wskazówki: Przed smażeniem należy uformować wszystkie róże, uformowane przykrywamy ściereczką aby nie obsychały.
Zdjęcia