Przepyszne i bardzo efektowne Jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Bardzo proste w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Zachwycą domowników jak i gości. Błyskawicznie znikną z talerza :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 2 duże jabłka z czerwoną skórką
- rulon ciasta francuskiego
- 1 małe jajko
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
- 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- cukier puder do posypania
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- umyte jabłka przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie półplasterki,
- do garnka, wlewamy ok 600 ml wrzątku, wsypujemy kwasek cytrynowy. Mieszamy i przekładamy jabłka do garnka. Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok 10 min aby jabłka zmiękły. W międzyczasie 2-3 krotnie mieszamy jabłka. Następnie jabłka odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
- do miseczki wsypujemy cukier i mieszamy go wraz z cynamonem. Masło rozpuszczamy.
- rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na ok 1,5 cm paski.
- każdy pasek ciasta przy pomocy pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonowym cukrem i układamy plasterki jabłka tak aby część ze skórką wystawała nad górny brzeg ciasta. Następnie zwijamy.
- gotowe róże układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem. Możemy jeszcze posypać je delikatnie z wierzchu cukrem.
- tak przygotowane różyczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu aż ładnie się zrumienią.
- po upieczeniu wyciągamy z piekarnika aż wystygną. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia