Jabłkowe róże

Przepyszne i bardzo efektowne Jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Bardzo proste w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Zachwycą domowników jak i gości. Błyskawicznie znikną z talerza :).

Składniki:

  • 2 duże jabłka z czerwoną skórką
  • rulon ciasta francuskiego
  • 1 małe jajko
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • umyte jabłka przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie półplasterki,
  • do garnka, wlewamy ok 600 ml wrzątku, wsypujemy kwasek cytrynowy. Mieszamy i przekładamy jabłka do garnka. Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok 10 min aby jabłka zmiękły. W międzyczasie 2-3 krotnie mieszamy jabłka. Następnie jabłka odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • do miseczki wsypujemy cukier i mieszamy go wraz z cynamonem. Masło rozpuszczamy.
  • rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na ok 1,5 cm paski.
  • każdy pasek ciasta przy pomocy pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonowym cukrem i układamy plasterki jabłka tak aby część ze skórką wystawała nad górny brzeg ciasta. Następnie zwijamy.
  • gotowe róże układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem. Możemy jeszcze posypać je delikatnie z wierzchu cukrem.
  • tak przygotowane różyczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu aż ładnie się zrumienią.
  • po upieczeniu wyciągamy z piekarnika aż wystygną. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *