Pieczona karkówka wg przepisu taty

Delikatna, aromatyczna i rozpływająca się w ustach pieczona karkówka wg przepisu mojego taty. W moim domu hit rodzinnych imprez :). Każdy się zajada i prosi mnie o przepis :). Idealnie smakuje z gotowanymi lub opiekanymi ziemniakami w towarzystwie domowej surówki.

Składniki:

  • 2 kg karkówki
  • olej do smażenia

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 2 łyżki przyprawy typu vegeta/kucharek
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka L
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka płynnej przyprawy maggi
  • 1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie:

  • Karkówkę kroimy w plastry o średnicy ok 1 cm. Lekko ją rozbijamy i nakłuwamy widelcem lub nakłuwaczem do mięsa jeśli posiadamy.
  • Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w garnku. Następnie mięso maczamy i mieszamy w marynacie tak aby dokładnie je pokryła. Przykrywamy pokrywką lub folią i wstawiamy na całą noc do lodówki.
  • Następnego dnia plastry karkówki obsmażamy na patelni na oleju na rumiano z obu stron.
  • Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Po wierzchu zalewamy resztą marynaty która została w garnku.
  • gotowe mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni góra dół i pieczemy pod przykryciem ok 2 h. Ja swoją piekłam trochę dłużej bo lubię kiedy mięsko aż się rozpada 🙂

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Pieczona karkówka wg przepisu taty”

  1. Ja nie wiem, czy bym nie piekł krócej – zwłaszcza, że to już się marynowało. Chodzi o to, aby zachowało soczystość.

Skomentuj Zarangollo przepis Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *