Ciasto Łabędzi puch

Ciasto Łabędzi puch

Łabędzi puch to jedno z moich ulubionych ciast które pamiętam z domu rodzinnego. Stary przepis z notesu mojej mamy. Nieodłącznie na naszym stole podczas wielu rodzinnych spotkań i uroczystości. Każdy się nim zachwyca i zawsze jako pierwsze znika z patery :). Idealne dla miłośników kokosa.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj L
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka gorącej wody

Pozostałe składniki:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub 3/4 w zależności od wielkości słoika.
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 gram margaryny lub masła
  • 200 gram wiórek kokosowych
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  • upieczenie biszkoptu: białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana będzie ubita to cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej i wodę. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. (U mnie użyto blachy o wymiarach 40×26 cm ale śmiało możemy użyć mniejszej 36×24 cm. Biszkopt wyjdzie wyższy i łatwiej go będzie przekrajać) :). Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni góra dół i pieczemy ok 35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Przygotowanie masy: czerstwe bułki zalewamy 2 szklankami zimnego mleka i odstawiamy aby zmiękły. Następnie rozdrabniamy je widelcem ale nie odciskamy z mleka. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy rozdrobnione bułki wraz z mlekiem oraz połowę wiórek kokosowych (100gram). Całość cały czas mieszając gotujemy ok 5 min a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa wystygnie, miękkie masło/margarynę miksujemy na puch a kolejno cały czas miksując dodajemy do niej po łyżce wystudzonej masy.
  • składanie ciasta: wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki i przekrawamy na dwa blaty. Jedną połowę z powrotem umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem porzeczkowy a następnie wykładamy i rozprowadzamy połowę masy. Przykrywamy drugą połową biszkoptu. Lekko dociskamy. wykładamy i rozprowadzamy pozostałą masę po wierzchu ciasta. Pozostałe wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni a następnie posypujemy nimi wierzch ciasta.
  • gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *