Łabędzi puch to jedno z moich ulubionych ciast które pamiętam z domu rodzinnego. Stary przepis z notesu mojej mamy. Nieodłącznie na naszym stole podczas wielu rodzinnych spotkań i uroczystości. Każdy się nim zachwyca i zawsze jako pierwsze znika z patery :). Idealne dla miłośników kokosa.
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj L
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka gorącej wody
Pozostałe składniki:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub 3/4 w zależności od wielkości słoika.
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 250 gram margaryny lub masła
- 200 gram wiórek kokosowych
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
- upieczenie biszkoptu: białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie ubita to cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej i wodę. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. (U mnie użyto blachy o wymiarach 40×26 cm ale śmiało możemy użyć mniejszej 36×24 cm. Biszkopt wyjdzie wyższy i łatwiej go będzie przekrajać) :). Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni góra dół i pieczemy ok 35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotowanie masy: czerstwe bułki zalewamy 2 szklankami zimnego mleka i odstawiamy aby zmiękły. Następnie rozdrabniamy je widelcem ale nie odciskamy z mleka. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy rozdrobnione bułki wraz z mlekiem oraz połowę wiórek kokosowych (100gram). Całość cały czas mieszając gotujemy ok 5 min a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa wystygnie, miękkie masło/margarynę miksujemy na puch a kolejno cały czas miksując dodajemy do niej po łyżce wystudzonej masy.
- składanie ciasta: wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki i przekrawamy na dwa blaty. Jedną połowę z powrotem umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem porzeczkowy a następnie wykładamy i rozprowadzamy połowę masy. Przykrywamy drugą połową biszkoptu. Lekko dociskamy. wykładamy i rozprowadzamy pozostałą masę po wierzchu ciasta. Pozostałe wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni a następnie posypujemy nimi wierzch ciasta.
- gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Zdjęcia
A co z cukrem do biszkoptu? W opisie ciasta Łabędzi puch w ogóle go nie ma…
Jak najbardziej ma Pani podane w przepisie że do biszkoptu używamy 1 szklanki cukru 🙂
Pani Kasiu, cukier występuje w składnikach, ale brakuje go w opisie jak upiec biszkopt.
Ciasto wygląda apetycznie. Na pewno wypróbuję Pani przepis.
ma Pani racje, już zostało poprawione :).
Dziękuję za uwagę i liczę że Ciasto Pani zasmakuje 🙂
Witam ,jaki rozmiar blaszki?
U mnie użyto blachy o wymiarach 40×26 cm ale śmiało możemy użyć mniejszej 36×24 cm 😉