Kotlety pożarskie

Pyszne, drobiowe, mielone kotlety pożarskie. Delikatne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu. Smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wyśmienicie smakują w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i ulubionej domowej surówki. Zajadają się nimi zarówno mali jak i duzi :).

Składniki:

  • zmielona podwójna pierś z kurczaka, u mnie ok 600 gram
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • zmielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą bułkę, żółtko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy aż powstanie jednolita masa na kotlety.
  • 1 całe jajko z pozostałym białkiem przekładamy na talerz i roztrzepujemy widelcem.
  • dłonie zwilżamy wodą i zaczynamy formować kotlety które najpierw maczamy w jajku a później obtaczamy w bułce. ( mięso ma dość lepiącą konsystencje dlatego aby lepiej nam się formowało kotlety dobrze jest po każdym zwilżać dłonie wodą).
  • uformowane kotlety wstawiłam na ok godzinę do lodówki.
  • gotowe kotlety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *