Pyszne, drobiowe, mielone kotlety pożarskie. Delikatne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu. Smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wyśmienicie smakują w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i ulubionej domowej surówki. Zajadają się nimi zarówno mali jak i duzi :).
Składniki:
- zmielona podwójna pierś z kurczaka, u mnie ok 600 gram
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie
- 1 żółtko
- 1 jajko
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- zmielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą bułkę, żółtko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy aż powstanie jednolita masa na kotlety.
- 1 całe jajko z pozostałym białkiem przekładamy na talerz i roztrzepujemy widelcem.
- dłonie zwilżamy wodą i zaczynamy formować kotlety które najpierw maczamy w jajku a później obtaczamy w bułce. ( mięso ma dość lepiącą konsystencje dlatego aby lepiej nam się formowało kotlety dobrze jest po każdym zwilżać dłonie wodą).
- uformowane kotlety wstawiłam na ok godzinę do lodówki.
- gotowe kotlety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zdjęcia