Szybka i prosta w przygotowaniu łaciata babka białkowa. Idealny pomysł gdy zostają nam białka z innych wypieków. U mnie w wydaniu z domową polewą czekoladową i posypana wiórkami kokosowymi. Wyśmienicie smakuje do kawy czy herbaty. Lubię takie przepisy gdzie możemy wykorzystać produkty do końca i nic się nie marnuje. Smaczne i proste ciasto ze składników które każdy posiada w swoim domu :).
Składniki:
- 5-6 białek jaj 190 gram, u mnie 5 białek z dużych jaj L
- 50 gram masła
- 120 gram cukru
- 150 gram mąki pszennej tortowej plus 1 i 1/2 łyżki
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
Przygotowanie:
- białka wraz ze szczyptą solu ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier i miksujemy na najniższych obrotach do jego rozpuszczenia.
- Następnie cały czas miksując wlewamy mleko i rozpuszczone masło. Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia się składników.
- ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej mąkę. ( 1,5 łyżki). I dokładnie mieszamy.
- ciasta wykładamy naprzemiennie łyżką do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm ale śmiało możemy użyć mniejszej 25×10 cm wtedy ciasto będzie wyższe.
- gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 40 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Wystygnięte ciasto polewamy polewą czekoladową i możemy posypać kokosem.
Zdjęcia