Pyszna babka piaskowa. Stary i sprawdzony przepis z notatnika mojej mamy. Smaki mojego dzieciństwa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna na co dzień i od święta. Znakomity i prosty przepis gdy mamy ochotę na coś słodkiego :).
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml,
- 250 gram margaryny lub masła
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- ok, 3/4 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki mleka
- połowa buteleczki zapachu/aromatu waniliowego lub rumowego ( 5 ml)
Przygotowanie:
- białka ubijamy wraz ze szczypta soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy białka będą ubite dodajemy żółtka. Kolejno mąki, proszek do pieczenia i aromat. Na koniec cały czas miksując dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę/masło.
- połowę ciasta wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja użyłam tortownicy z kominem o średnicy 25 cm.
- do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mleko. miksujemy do połączenia się składników aż powstanie jednolite ciasto.
- kakaowe ciasto wylewamy na jasne ciasto i delikatnie mieszamy przy pomocy widelca aby ciasta się z sobą delikatnie zmieszały.
- gotową babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 45-60 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babkę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, wyciągamy z formy. Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
Zdjęcia
Dzień dobry
Szklanka u Pani ma jaką pojemność ?
Dziękuję
zawsze używam szklanki o pojemności 250 ml 🙂