Babka piaskowa

Pyszna babka piaskowa. Stary i sprawdzony przepis z notatnika mojej mamy. Smaki mojego dzieciństwa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna na co dzień i od święta. Znakomity i prosty przepis gdy mamy ochotę na coś słodkiego :).

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml,
  • 250 gram margaryny lub masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ok, 3/4 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki mleka
  • połowa buteleczki zapachu/aromatu waniliowego lub rumowego ( 5 ml)

Przygotowanie:

  • białka ubijamy wraz ze szczypta soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy białka będą ubite dodajemy żółtka. Kolejno mąki, proszek do pieczenia i aromat. Na koniec cały czas miksując dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę/masło.
  • połowę ciasta wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja użyłam tortownicy z kominem o średnicy 25 cm.
  • do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mleko. miksujemy do połączenia się składników aż powstanie jednolite ciasto.
  • kakaowe ciasto wylewamy na jasne ciasto i delikatnie mieszamy przy pomocy widelca aby ciasta się z sobą delikatnie zmieszały.
  • gotową babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 45-60 minut do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babkę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, wyciągamy z formy. Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *