Pyszne, domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą mięciutkie i puszyste. U mnie cała blacha zniknęła zanim zdążyły dobrze przestygnąć :). Idealne na sezon truskawkowy!.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek)
- 4 łyżki cukru
- 60 gram roztopionej margaryny/masła
- truskawki
- ok 2 łyżki bułki tartej
Składniki na kruszonkę:
- 5 łyżek cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 60 g margaryny lub masła
Przygotowanie:
- rozczyn z drożdży: do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, całość mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż rozczyn zwiększy swoją objętość,
- przygotowanie ciasta: rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
- do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczony tłuszcz, ( w razie potrzemy możemy dodać więcej mąki), gotowe ciasto wkładamy do miski na dnie obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny,
- po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 12 równych części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, i układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odległości między drożdżówkami, tak przygotowane bułeczki przykrywamy folią spożywczą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min aby jeszcze trochę urosły,
- w tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami,
- gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki, smarujemy pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie sypiemy ok poł łyżeczki bułki tartej, nakładamy truskawki.
- gotowe drożdżówki posypujemy kruszonką, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstwiamy do przestudzenia,
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/197189380_1135228430221026_7290194261491238991_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/202106736_1134789560352229_1794720159397260144_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/199678827_313159553682671_6602513459367858465_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/199168375_2965623160381786_3796900941435554252_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/197504494_349500913182905_3852749071652527345_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/198686500_338462817635897_3812830508498999418_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/198902446_1222660281542366_1780349680738956520_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/hh.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/198545336_1385750458460251_2889802206516318571_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)