Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to pyszny i efektowny sernik na zimno który swoim wyglądem przypomina ten kojarzący nam się z latem owoc :). Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, lekkie i orzeźwiające. Ten przepis w moim domu zrobił furorę.

Składniki na ciasto:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej. Składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml,
  • 1 opakowanie szpinaku baby 200 gram
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Pozostałe składniki:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2-3 czubate łyżki cukru pudru lub więcej wg upodobań
  • ok 2-3 garście borówek amerykańskich
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki o smaku arbuzowym lub inne czerwone, ja użyłam o smaku wiśniowym

Przygotowanie:

  • Przygotowanie ciasta: do dużej miski przekładamy szpinak, wbijamy jajka oraz wlewamy olej. Całość blendujemy na gładką papkę/krem. W osobnej misce mieszamy mąkę wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajmy suche składniki do papki szpinakowej i mieszamy dokładnie szpatułką/ łyżką do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia,
  • do miski wlewamy 1 i 1/2 kubka gorącej wody i rozpuszczamy galaretki a następnie odstawiamy do przestygnięcia,
  • wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odklejamy od papieru. Ścinamy ostrym nożem wierzch ciasta/skórkę i odkładamy ( ja wykorzystałam ją później do deserków).
  • ciasto ponownie umieszczamy w tortownicy,
  • dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno,
  • żelatynę wsypujemy do 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy aż spęcznieje,
  • do dużej miski przekładamy ser, miksujemy go wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy do połączenia się składników.
  • żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować,
  • do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę masy serowej, mieszamy energicznie, wylewamy do masy i krótko miksujemy,
  • gotową masę serową wykładamy i równo rozprowadzamy po cieście,
  • na wierzch wykładamy wcześniej umyte borówki delikatnie dociskając/wciskając je do masy. Następnie ciasto wstawiamy do lodówki na ok 1-2 godziny aby masa serowa stężała,
  • po tym czasie na wierzch ciasta wykładamy tężejącą galaretkę. Gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Ciasto arbuz”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *