Ciasto arbuz to pyszny i efektowny sernik na zimno który swoim wyglądem przypomina ten kojarzący nam się z latem owoc :). Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, lekkie i orzeźwiające. Ten przepis w moim domu zrobił furorę.
Składniki na ciasto:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej. Składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml,
- 1 opakowanie szpinaku baby 200 gram
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Pozostałe składniki:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2-3 czubate łyżki cukru pudru lub więcej wg upodobań
- ok 2-3 garście borówek amerykańskich
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 galaretki o smaku arbuzowym lub inne czerwone, ja użyłam o smaku wiśniowym
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta: do dużej miski przekładamy szpinak, wbijamy jajka oraz wlewamy olej. Całość blendujemy na gładką papkę/krem. W osobnej misce mieszamy mąkę wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajmy suche składniki do papki szpinakowej i mieszamy dokładnie szpatułką/ łyżką do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia,
- do miski wlewamy 1 i 1/2 kubka gorącej wody i rozpuszczamy galaretki a następnie odstawiamy do przestygnięcia,
- wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odklejamy od papieru. Ścinamy ostrym nożem wierzch ciasta/skórkę i odkładamy ( ja wykorzystałam ją później do deserków).
- ciasto ponownie umieszczamy w tortownicy,
- dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno,
- żelatynę wsypujemy do 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy aż spęcznieje,
- do dużej miski przekładamy ser, miksujemy go wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy do połączenia się składników.
- żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować,
- do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę masy serowej, mieszamy energicznie, wylewamy do masy i krótko miksujemy,
- gotową masę serową wykładamy i równo rozprowadzamy po cieście,
- na wierzch wykładamy wcześniej umyte borówki delikatnie dociskając/wciskając je do masy. Następnie ciasto wstawiamy do lodówki na ok 1-2 godziny aby masa serowa stężała,
- po tym czasie na wierzch ciasta wykładamy tężejącą galaretkę. Gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/202189183_519134852546729_1897153810862856875_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/203589472_511042816983486_2093518864193515578_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/201994222_853573888899969_3651068556405704670_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/201029134_553060665687865_6684501602559044614_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/203781150_596483924665827_7093307636428367824_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/200731862_2784859811812450_5377380169310735991_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/g-2.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/204421732_598173384925938_7716218700324911333_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/06/a.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
super ciasto tez takie robiłam kiedyś