Ciasto Szampańskie jest przepyszne i bardzo efektowne. To połączenie puszystego biszkoptu z owocami, galaretką i lekką śmietanową masą. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy czy święta. To ciasto wzbudziło zachwyt wśród moich gości. Przepis na dużą blachę, palce lizać!.
Składniki na biszkopt :
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (130 gram)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki pszennej (140 gram)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 660 ml śmietany kremówki 30%
- 500 gram serka mascarpone
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
- opakowanie biszkoptów
- 100 gram mlecznej lub gorzkiej czekolady
- odrobinę mleka 2-3 łyżki
Przygotowanie:
- upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- w międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody ( szklanka o pojemności 250 ml) i odstawiamy do przestygnięcia,
- odsączone brzoskwinie z syropu kroimy na cieniutkie plasterki,
- upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru i ponownie umieszczamy w blasze z wyłożonym papierem. Przy pomocy łyżki/widelca delikatnie zdrapujemy/ściągamy przypieczoną wierzchnią „skórkę” po to aby masa lepiej przystawała do ciasta,
- gdy galaretka będzie gęsta/tężejąca wtedy zabieramy się do przygotowania masy,
- do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/3 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- do miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Całość ubijamy na sztywną masę. Gdy masa będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować,
- do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie ubitej masy mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- na biszkopty wykładamy i rozprowadzamy połowę masy, na masę wykładamy brzoskwinie i rozprowadzamy po nich tężejącą galaretkę. Galaretka nie może być płynna bo wsiąknie w masę i biszkopt.
- do pozostałej połowy masy dodajemy kakao i krótko miksujemy aż masa połączy się i będzie jednolita.
- na tężejąca galaretkę wykładamy masę kakaową i delikatnie rozprowadzamy równomiernie po całym cieście.
- Na wierzch ciasta układamy biszkopty dociskając je do masy,
- do kubka/ miseczki wkruszamy czekoladę, zalewamy mlekiem i wstawaimy do kuchenki mikrofalowej, rozpuszczoną czekoladę mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Polewamy zygzakami po biszkoptach.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki aby stężało.
Zdjęcia
Zrobiłam je na święta jest przepyszne 🙂