Pyszna i sycąca zapiekanka ziemniaczana gyros. W moim domu zrobiła furorę. Prosta w przygotowaniu, idealna na rodzinny obiad. Od dziś to jeden z moich ulubionych przepisów na treściwy jednogarnkowy obiad !. Polecam serdecznie 🙂
Składniki:
- 1-1,5 kg ziemniaków
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 średnia cebula
- 3/4 puszki kukurydzy lub cała jeśli lubimy więcej
- kilka mniejszych ogórków konserwowych
- 3 pełne łyżki ulubionego ketchupu
- 3 pełne łyżki majonezu
- ok 200 gram sera żółtego w kawałku
- przyprawa do gyrosa
- olej rzepakowy do smazenia
- sól
Przygotowanie:
- obrane ziemniaki kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie na pół-miękko. ( ja użyłam mniejszych młodych ziemniaków i przecięłam je tylko na pół). Odcedzamy,
- kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na oleju.
- ogórki, paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę,
- ser ścieramy na tarce o dużych oczkach,
- ketchup mieszamy z majonezem,
- składanie zapiekanki: dno naczynia żaroodpornego posmarowałam pędzelkiem odrobiną oleju która została na patelni po smażeniu kurczaka. Na dno naczynia wykładamy połowę ziemniaków. Po ziemniakach rozprowadzamy połowę sosu, ja użyłam silikonowego pędzelka. Następnie wykładamy połowę kurczaka, kolejno połowę warzyw i posypujemy połową startego sera. Na ser wykładamy pozostałe ziemniaki, sos i układamy resztę warstw w kolejności tak jak wcześniej.
- gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika góra-dól i pieczemy pod przykryciem ok godzinę. Do momentu aż wszystko ładnie się zapiecze i ser roztopi.
Zdjęcia
Ile stopni?
180-200 stopni grzanie góra-dół 🙂