Grysikowa kostka z owocami i galaretką to proste i wyśmienite ciasto bez pieczenia. Idealne na każdą porę roku i pod różne owoce. Banalnie proste w przygotowaniu, z łatwo dostępnych i tanich skadników. Cała blacha zniknie w mgnieniu oka!.
Składniki:
- 1 i 1/2 litra mleka
- 18 łyżek kaszy manny
- 8 łyżek cukru lub wiecej jeli chcemy słodszą masę
- 250 gram masła
- ok 300 gram herbatników, u mnie kakaowe
- 2 galaretki, smak dowolny, u mnie cytrynowe
- ulubione owoce
Przygotowanie:
- do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, gdy mleko zacznie się gotować dodajemy kasze manny, całość zagotowujemy i gotujemy chwilkę mieszając aż kasza zgęstnieje, ugotowaną kaszę ściągamy z gazu, przykrywamy z wierzchu filią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. ( ja kaszę zagotowałam wieczorem, zostawiłąm przez noc na stole i miksowałam masę na drugi dzień rano),
- galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawaimy do przestygięcia,
- masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch następnie dodajemy do niego po łyżce wystudzonej kaszy manny cały czas miksując do momentu powstania jednolitej masy,
- na spód blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników,
- ok 2/3 gotowej masy z kaszy manny wykładamy i rozprowadzamy po herbatnikach,
- następnie układamy drugą warstwę herbatników po której rozprowadzamy pozostałą masę,
- na ciasto wykładamy owoce lekko dociskając je do masy,
- gdy galaretka będzie tężejąca, wykładamy i rozprowadzamy ją po wierzchu ciasta,
- gotowe ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki aby stężało,
Zdjęcia