Drożdżowe meksykanki to pyszne domowe pizzerinki w stylu meksykańskim. Wyśmienicie smakują podane na ciepło jak i na zimno. Idealne jako imprezowa przekąska lub drugie śniadanie. Ja zawsze podaje je z sosem czosnkowym. Znikają w mig i każdy prosi o dokładkę. Proste w przygotowaniu.
Składniki na ciasto:
- 400 gram mąki pszennej
- 30 gram świeżych drożdży
- 1 jajko
- ok 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
Pozostałe składniki:
- 1 cebula
- ok 250-300 gram mięsa mielonego, u mnie wołowe
- garść kukurydzy konserwowej
- większa garśc czerwonej fasoli konserwowej
- ok 100-150 gram dobrego sera żółtego w kawałku, u mnie gouda
- kilka łyżek ketchupu
- olej do smażenia
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
- przygotowanie farszu: cebulę kroimy w kostkę.Na patelni na oleju szklimy cebulkę. Gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy kukurydzę oraz fasolę. Mieszamy i smażymy chwilę całość. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy. Gotowy farsz odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- ser żółty starłam na drobnych oczkach tarki. Do wystygniętego farszu dodałam połowę startego sera. Dokładnie wymieszałam.
- Przygotowanie rozczynu drożdży: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki. Wlewamy ok 1/3 ciepłego mleka, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować.
- Przygotowanie ciasta: do dużej miski przesypujemy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy olej i rozczyn drożdży, wyrabiamy stopniowo dolewając pozostałe ciepłe mleko aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, ( w razie potrzemy możemy podsypać trochę więcej mąki lub dodać odrobinę mleka),
- wyrobione ciasto dzielimy na ok 16-18 równych części, formujemy z nich kuleczki, wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 20-30 min do wyrośnięcia,
- w wyrośniętym cieście dnem od szklanki robimy po środku wgłębienie, nakładamy po łyżce farszu i posypujemy po wierzchu pozostałym startym serem,
- gotowe pizzerinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut aż ładnie się zarumienią.
Zdjęcia
Bombowe meksykanki! Oczywiście też robiłam z mięsem wołowym i szczerze nie wyobrażam sobie tutaj innego, bo jak dla mnie mięso wołowe i czerwona fasola łączą się doskonale:D