Drożdżowe Meksykanki

Drożdżowe meksykanki to pyszne domowe pizzerinki w stylu meksykańskim. Wyśmienicie smakują podane na ciepło jak i na zimno. Idealne jako imprezowa przekąska lub drugie śniadanie. Ja zawsze podaje je z sosem czosnkowym. Znikają w mig i każdy prosi o dokładkę. Proste w przygotowaniu.

Składniki na ciasto:

  • 400 gram mąki pszennej
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • ok 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli

Pozostałe składniki:

  • 1 cebula
  • ok 250-300 gram mięsa mielonego, u mnie wołowe
  • garść kukurydzy konserwowej
  • większa garśc czerwonej fasoli konserwowej
  • ok 100-150 gram dobrego sera żółtego w kawałku, u mnie gouda
  • kilka łyżek ketchupu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Przygotowanie:

  • przygotowanie farszu: cebulę kroimy w kostkę.Na patelni na oleju szklimy cebulkę. Gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy kukurydzę oraz fasolę. Mieszamy i smażymy chwilę całość. Następnie wyłączamy gaz, dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy. Gotowy farsz odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • ser żółty starłam na drobnych oczkach tarki. Do wystygniętego farszu dodałam połowę startego sera. Dokładnie wymieszałam.
  • Przygotowanie rozczynu drożdży: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki. Wlewamy ok 1/3 ciepłego mleka, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować.
  • Przygotowanie ciasta: do dużej miski przesypujemy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy olej i rozczyn drożdży, wyrabiamy stopniowo dolewając pozostałe ciepłe mleko aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, ( w razie potrzemy możemy podsypać trochę więcej mąki lub dodać odrobinę mleka),
  • wyrobione ciasto dzielimy na ok 16-18 równych części, formujemy z nich kuleczki, wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 20-30 min do wyrośnięcia,
  • w wyrośniętym cieście dnem od szklanki robimy po środku wgłębienie, nakładamy po łyżce farszu i posypujemy po wierzchu pozostałym startym serem,
  • gotowe pizzerinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut aż ładnie się zarumienią.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Drożdżowe Meksykanki”

  1. Bombowe meksykanki! Oczywiście też robiłam z mięsem wołowym i szczerze nie wyobrażam sobie tutaj innego, bo jak dla mnie mięso wołowe i czerwona fasola łączą się doskonale:D

Skomentuj Delektujemy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *