Pyszne domowe jagodzianki z kruszonką. Proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą mięciutkie i puszyste. U mnie cała blacha zniknęła zanim zdążyły dobrze przestygnąć :). Idealne na sezon.
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek)
- 4 łyżki cukru
- 60 gram roztopionej margaryny/masła
- ok 2 łyżki bułki tartej
- jagody
Składniki na kruszonkę;
- 5 łyżek cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 60 g margaryny lub masła
Przygotowanie:
- rozczyn z drożdży: do wysokiej szklanki lub miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, całość mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż rozczyn zwiększy swoją objętość,
- przygotowanie ciasta: rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
- do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczony tłuszcz, ( w razie potrzemy możemy dodać więcej mąki), gotowe ciasto wkładamy do miski na dnie obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny,
- po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 12 równych części, formujemy z nich okrągłe bułeczki, i układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odległości między drożdżówkami, tak przygotowane bułeczki przykrywamy folią spożywczą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min aby jeszcze trochę urosły,
- w tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami,
- gdy drożdżówki podrosną dnem szklanki w każdej robimy wgłębienie mocno przyciskając szklankę do samej blaszki, smarujemy pędzelkiem pozostałym białkiem, w powstałe zagłębienie sypiemy ok poł łyżeczki bułki tartej, nakładamy jagody.
- gotowe drożdżówki posypujemy kruszonką, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min do momentu zarumienienia się bułek, gotowe drożdżówki odstwiamy do przestudzenia,
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/08/210918567_210403307621894_5526707616022899164_n-1.jpg?resize=735%2C415&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/08/211830293_164392362389293_3651758920292780211_n.jpg?resize=735%2C415&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/08/211766873_604246260554866_4693567670920961740_n.jpg?resize=735%2C415&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/08/210760876_533177264487055_8648851162692706317_n-rotated.jpg?resize=735%2C407&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/08/211330050_324279059086336_6696976175010037198_n-rotated.jpg?resize=735%2C407&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/08/210909826_494391431649768_3301372173250583047_n.jpg?resize=735%2C415&ssl=1)