Wieprzowe pulpeciki w sosie kurkowo-śmietanowym z przepisu taty

Wieprzowe pulpeciki w sosie kurkowo-śmietanowym z przepisu mojego taty. Przepyszne danie obiadowe dla miłośników grzybów. Idealny obiad podczas sezonu grzybowego. Najlepiej smakuje podane z ugotowanym makaronem, kaszą lub ziemniakami i domową surówką. Palce lizać!.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • ok 600 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • ok 250 gram kurek
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • pół małego selera
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki plus mąka do obtaczania pulpetów
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki czubate smalcu
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 ml wody, 1 kostka rosołowa grzybowa. Możemy zamienić na domowy rosól/bulion
  • przyprawy: 2 liście laurowe. 4 ziela angielskie, sól i pieprz do smaku

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • kurki myjemy w osolonej wodzie, następnie je odcedzamy i osuszamy,
  • do garnka wlewamy olej i podsmażamy jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dorzucamy kurki. Grzyby dusimy do miękkości ok 5-8 min od czasu do czasu mieszając.
  • Kolejno do kurek dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie zalewamy kurki wodą i dorzucamy kostkę rosołową. (Możemy zamiast wody i kostki użyć domowego rosołu/bulionu). Mieszamy i dusimy ok 10 minut.
  • w międzyczasie marchewki,seler i jedną cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy starte warzywa oraz dobrze odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą i pierzem. (ja użyłam 1 łyzeczki soli i pół łyzeczki pieprzu). Mięso dokładnie wyrabiamy tak jak na kotlety. Wymieszane mięso możemy odstawić na 15-20 minut aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem.
  • z powstałej mięsnej masy formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące a następnie podsmażamy na patelni na smalcu z każdej strony na rumiano, usmażone pulpeciki przekładamy do garnka z kurkami.
  • pulpeciki z kurkami dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 15-20 minut co jakiś czas mieszając.
  • następnie do miski przesypujemy 2 łyżki mąki, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z pulpetami. Dokładnie mieszamy. Zagotowujemy.
  • po zagotowaniu wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Wieprzowe pulpeciki w sosie kurkowo-śmietanowym z przepisu taty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *