Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto krowka na biszkopcie. Lekkie, puszyste i kremowe. Idealne na każdą okazje. Istny raj dla łasuchów i wielbicieli masy kajmakowej. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i bardzo dobrze kroi.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 660 ml śmietany 30%
- 460 gram masy krowkowej
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 garści rozdrobnionych/ zmielonych orzechów włoskich
- Kawa cappuccino do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie:
- upieczenie biszkoptu: białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie ubita to cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Kolejno dodajemy olej. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. (U mnie użyto blachy o wymiarach 36×24 cm) Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni góra dół i pieczemy ok 35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- ostudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru do pieczenia. Przekrawamy na pół. Jedną połowę wkładamy z powrotem do blachy wraz z papierem do pieczenia.
- ja spód biszkoptu nasączyłam kawą cappucino o smaku orzechowym,
- w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- do miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, ubijamy na sztywno,
- do ubitej śmietany cały czas miskując dodajemy po łyżce masy kajmakowej. Zostawaimy ok 2,5-3 łyżki masy do posmarowania wierzchu ciasta. Miksujemy do połączenia się skłądników.
- gdy śmietana będzie wymieszana z kajmakiem, żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować,
- do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę masy, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- tężejącą masę śmietanowo-krówkową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu lekko dociskając.
- po wierzchu ciasta rozsmarowujemy pozostałą masę krówkową i posytujemy orzechami.
- gotowe ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało. Ja swoje ciasto kroiłam na drugi dzień.
Zdjęcia