Pyszna, warstwowa i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka makaronowa. Z łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swojej lodówce. Idealna na różnego rodzaju imprezy jako przekąska jak i na zwykłą kolację :). Znakomita przystawka, super wygląda i wyśmienicie smakuje.
Składniki:
- ok 125 gram/ połowa opakowania drobnego makaronu w kształcie ryżu
- ok 200 gram dobrej szynki w kawałku
- 3 duże jajka
- pęczek rzodkiewki
- 1 większy ogórek szklarniowy
- ok 2 garście drobno startego sera żółtego
- 6-7 łyżek majonezu
- trochę szczypiorku do dekoracji
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- jajka gotujemy na twardo a następnie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę,
- makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu a następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Odstawiamy do przestygnięcia,
- ser ścieramy na drobnych oczkach tarki, siekamy szczypiorek,
- szynkę i obrany, pozbawiony gniazd nasiennych ogórek kroimy w drobną kostkę,
- kilka rzodkiewiek kroimy na plasterki do dekoracji a resztę w drobną kostkę,
- składanie sałatki: na dnie miski rozprowadzamy makaron, wyrównujemy i rozsmarowujemy po nim połowę majonezu. Na około miski układamy plastry rzodkiewek. Kolejno wykładamy ogórki, jajka. Warstwę jajeczną solimy i pieprzymy. Następnie wykładamy rzodkiewki i szynkę. Po szynce rozsmarowujemy pozostały majonez, wykładamy starty ser i posypujemy po wierzchu szczypiorkiem.
- gotową sałatkę przed podaniem wsadzamy do lodówki do schłodzenia,
Zdjęcia
mniam