Ciasto Kinder Bueno

Ciasto Kinder Bueno to puszysty biszkopt przełożony pyszną masą orzechową. Wyśmienite w smaku, idealne na każdą okazję. Ciasto pięknie się prezentuje i bardzo dobrze się kroi. Polecam wszystkim łasuchom :).

Składnikina biszkopt:

  • 6 dużych jajek L
  • 1 i 1/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 bez czubka łyżki kakao

Pozostałe składniki:

  • ok 230 gram orzchów laskowych, 2 szklanki. Składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml.
  • 200 gram masła
  • 3/4 szklanki mleka plus 4 łyżki cukru
  • 2 szkalnki mleka w proszku
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 gram czekolady mlecznej lub gorzkiej plus ok 3 łyżki mleka lub śmietany
  • do nasączenia biszkoptu użyłam naparu z kawy cappuccino o smaku orzechowym

Przygotowanie:

  • orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy je ok 10-15 min aż skórka z orzechów popęka i ściemnieje. uprażone orzechy odstawiamy do przestygnięcia, po tym czasie orzechy rozcieramy w dłoniach aby pozbyć się z nich skórki, następnie mielimy/rozdrabniamy w blenderze na drobne kawałeczki ale nie na mączkę.
  • z orzechów odsypujemy ok garść/pół szklanki na posypanie wierzchu ciasta.
  • orzechy zalewamy 3/4 szklanki mleka z cukrem. Mieszając zagotowujemy i odstawaimy do całkowitego ostygnięcia.
  • upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru i przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy.
  • masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch następnie dodajemy do niego po łyżce wystudzonych orzechów. do masy przesiewamy mleko w proszku. miksujemy. W zależności jak gęsta wyjdzie nam masa wtedy dolewamy ok 1/3-1/4 szklanki mleka. Miksujemy. W razie potrzeby możemy masę dosłodzić cukrem pudrem. Ja do polewy użyłam czekoladę mleczną wiec nie chciałam aby ciasto wyszło mi zbyt mocno słodkie.
  • gotową masę wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po nasączonym biszkopcie. Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając. Drugi blat ciasta lekko nasączamy.
  • czekoladę pokruszyłam do miseczki, dodałam mleka i rozpuściłam w kuchence mikrofalowej. Wymieszałam aż powstała jednolita polewa. Gotową polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta na następnie posypujemy pozostałymi orzeszkami.
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.