Zapiekane kotlety schabowe po francusku to pyszna alternatywa od ich tradycyjnej wersji. Idealnie sprawdzą się na niedzielny/okolicznościowy obiad jak i na co dzień :). Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ja podałam je z opiekanymi ziemniakami i tradycyjną surówką z kapusty pekińskiej. Pychotka!.
Składniki:
- 6 plasterków schabu
- 2 średnie cebule
- dwie garści tartego sera żółtego ok 60 gram
- 2 łyżki majonezu
- 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej lub sarebskiej
- odrobina oleju/oliwy
- przyprawy: sól oraz pieprz
Przygotowanie:
- obraną cebulę kroimy w półplasterki, przekładamy do miski/talerza. Posypujemy solą i mieszamy rozdzielając poszczególne plastry. Odstawaimy na chwilę aby lekko zmiękła.
- plastry schabu rozbijamy z obu stron tłuczkiem tak jak na tradycyjne kotlety. Każdy plaster z obu stron posypujemy solą oraz pieprzem.
- do miseczki przekładamy majonez i mieszamy go wraz z musztardą,
- do naczynia żaroodpornego lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia nalewamy odrobine oleju/oliwy i rozprowadzamy ją równomiernie, ja użyłam silikonowego pędzelka. Na spód naczynia/blachy wykładamy ok 1/3 cebuli.
- na cebuli układamy plastry schabu. Każdy plaser dokładnie smarujamy majonezowym sosem. Posypujemy pozostałą cebulą i posypujemy startym na dużych oczkach tarki serem.
- gotowe danie wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy godzinę.
- upieczone kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zdjęcia