Syrop z melisy idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub wody w porze jesienno-zimowej. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Bez pasteryzacji. Ja użyłam melisy cytrynowej. Polecam wypróbować jeśli obrodziła nam melisa i zastanawiamy się jak ją wykorzystać.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 250 gram melisy, u mnie cytrynowej
- 3 litry wody
- 3 kg cukru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Mieszając zagotowujemy i wyłączamy gaz. ( Ja nie mam na tyle dużego garnka więc rozdzieliłam sobie na dwa.)
- w międzyczasie melisę partiami opłukiwałam na sitku, dobrze odcedzałam i przekładałam do miski. Natępnie melisę lekko rozdrobniłam przy pomocy noża.
- do bardzo ciepłego syropu ale nie wrzącego wrzucamy melisę. dokładnie mieszamy. Przykrywamy przykrywką i zostawiamy na ok 12h. U mnie na całą noc. W międzyczasie ze 2-3 razy przemieszałam.
- Na drugi dzień włączamy gaz i przygrzewamy wywar ale nie zagotowujemy. Gdy syrop będzie już gorący wyłączamy gaz. Przez sitko przecedzamy syrop pozbywając się melisy. ( odcedzony syrop przelałam do jednego garnka).
- właczamy gaz, zagotowujemy syrop i gotujemy go ok 5 min.
- Słoiki/butelki układałam po 3 na dużym talerzu i przygrzewałam ok 1 minuty w kuchence mikrofalowej. Do ciepłych słoików/butelek nalewamy gorący syrop. Wycieramy ranty słoików do sucha, zakręcamy zakrętkę i układamy na ściereczce do góry dnem a następnie przykrywamy szczelnie kocem. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej czekamy do kolejnego dnia.
- otwarty słoik z syropem przechowujemy w lodówce.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia