Smażony ryż z kurczakiem i warzywami w stylu azjatyckim

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu smażony ryż z kurczakiem i warzywami w stylu azjatyckim. Świetny pomysł na smakowity obiad lub ciepłą kolację. Ja skorzystałam z tego przepisu ze względu na zalegające w lodówce końcówki warzyw. Efekt końcowy bardzo nam zasmakował i każdy zjadł ze smakiem.

Składniki:

  • 200 gram ryżu, ja użyłam dwa woreczki jaśminowego
  • podwójna średniej wielkości pierś z kurczaka
  • pół mniejszej kapusty pekińskiej
  • jedna średniej wielkości Marchewka
  • Pół średniej papryki
  • dwie średnie cebule
  • 3 Ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • Olej do smażenia

Marynata do kurczaka:

  • 2 łyżeczki maki/skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 4 łyżeczki oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na sos do ryżu:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu wykładamy go na duży talerz po całości tak aby ostygł, był sypki żeby się nie skleił. Ja wyłożyłam każdą torebkę na oddzielnym talerzu i co raz mieszalam. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy składniki do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  • Kapustę pekińską drobno szatkujemy, Cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kostkę. . Marchewkę obraną starłam na Tarce o dużych oczkach.
  • Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem.
  • Na dużej patelni lub w woku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę Czosnek. Gdy się zeszkli cebule przekładamy do miseczki.
  • Na patelnię dolewamy oleju wlewamy roztrzepane jajka. Solimy i pieprzymy, smażymy około półtorej minuty,Gdy Jajko się zetnie przekładamy na drugą stronę po chwili nasz omlet rozrywamy na mniejsze kawałeczki paseczki przy pomocy szpatułek i przekładamy do miseczki.
  • Na patelnię Wlewamy olej a następnie dodajemy kurczaka i smażymy.
  • Do usmażonego kurczaka dodajemy marchewkę oraz paprykę mieszamy i smażymy około 4 min. Następnie dodajemy kapustę pekińską mieszamy i smażymy razem około 3 min. Kolejno dodajemy podsmażoną wcześniej cebulkę z czosnkiem mieszamy, dodajemy wystudzony ryż. Całość dokładnie mieszamy i smażymy razem chwilę.
  • W międzyczasie robimy w szklance lub miseczce mieszankę do ryżu.
  • Na koniec dodajemy wcześniej usmażone jajka, całość mieszamy i wlewamy rozrobiony sos. Dokładnie mieszamy, smażymy ok 1 minute i podajemy.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *