Piegusek na białkach. Lekki, puszysty i wilgotny. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealne ciasto do kawy czy herbaty gdy zbywają nam białka jaj z pozostałych wypieków. Jestem zachwycona tym ciastem jak i przepisem. Od dzisiaj zamiast sięgać po bezę gdy białka zostaną będę piekła pieguska ! :). Polecam serdecznie.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka białek, u mnie białka z 7 jaj L, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szkalanka maku sypkiego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
- ok 3/4 tabliczki czekolady 70-80 gram u mnie mlecznej
- 2-3 łyżki mleka
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- białka w temperaturze pokojowej wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy aż piana będzie sztywna i lśniąca.
- Wyłączamy mikser, pozostałe składniki będziemy mieszać ręcznie ja przy użyciu drewnianej łyżki. Do ubitych białek z cukrem wsypujemy mak i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i przesiewamy mąkę. Delikatnie mieszamy, na koniec wlewamy olej. Mieszamy chwilę aż wszystkie składniki ładnie się z sobą połączą.
- gotowe ciasto przelewamy do formy keksowej 30×11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka.
- po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po wystygnięciu wyciągamy ciasto z blaszki i odklejamy od papieru.
- do miseczki wkruszyłam czekoladę, dodałam mleko. Wstawiłam do kuchenki mikrofalowej na ok 1 minutę. Gdy czekolada się rozpuściła dokładnie wszystko wymieszałam aż powstała jednolita polewa. Gotową polewą oblałąm ciasto i wstawiłam je do lodówki aby zastygła.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia