Szybki piegusek na białkach

Piegusek na białkach. Lekki, puszysty i wilgotny. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealne ciasto do kawy czy herbaty gdy zbywają nam białka jaj z pozostałych wypieków. Jestem zachwycona tym ciastem jak i przepisem. Od dzisiaj zamiast sięgać po bezę gdy białka zostaną będę piekła pieguska ! :). Polecam serdecznie.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka białek, u mnie białka z 7 jaj L, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szkalanka maku sypkiego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • ok 3/4 tabliczki czekolady 70-80 gram u mnie mlecznej
  • 2-3 łyżki mleka

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • białka w temperaturze pokojowej wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy aż piana będzie sztywna i lśniąca.
  • Wyłączamy mikser, pozostałe składniki będziemy mieszać ręcznie ja przy użyciu drewnianej łyżki. Do ubitych białek z cukrem wsypujemy mak i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i przesiewamy mąkę. Delikatnie mieszamy, na koniec wlewamy olej. Mieszamy chwilę aż wszystkie składniki ładnie się z sobą połączą.
  • gotowe ciasto przelewamy do formy keksowej 30×11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka.
  • po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po wystygnięciu wyciągamy ciasto z blaszki i odklejamy od papieru.
  • do miseczki wkruszyłam czekoladę, dodałam mleko. Wstawiłam do kuchenki mikrofalowej na ok 1 minutę. Gdy czekolada się rozpuściła dokładnie wszystko wymieszałam aż powstała jednolita polewa. Gotową polewą oblałąm ciasto i wstawiłam je do lodówki aby zastygła.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *