Ciasto Cytrynowiec wg przepisu Siostry Anastazji

Ciasto Cytrynowiec

Ciasto cytrynowiec wg przepisu siostry Anastazji. Wyśmienite ciasto ze słodko-kwaskawą nutą. W mojej rodzinie to ciasto wzbudziło zachwyt. Sama po ten przepis sięgnełam z ciekawości i się nie zawiodłam. Ciasto prezentuje się imponująco i dobrze się kroi. Idealne na różnego rodzaju uroczystości czy Święta. W oryginalnym przepisie był pieczony biszkopt z 6 jaj. Ja przygotowałam biszkopt z 4 jaj a ciasto i tak jest bardzo wysokie.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka L
  • 3/4 szklanki cukru (130 gram), składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej (140 gram)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę cytrynową:

  • 3 cytryny
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
  • woda
  • 200 gram masła

Składniki na masę śmietanową:

  • 660 ml śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • puszka plastrów ananasa w syropie
  • herbatniki ok 20 sztuk
  • polewa czekoladowa: 200 gram mlecznej czekolady, 6 łyżek śmietanki 30% lub mleka.

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • przygotowanie budyniu cytrynowego: wyciskamy sok z cytryn. Uzupełniamy wodą tak aby łacznie było 2 i 1/2 szklanki. Wodę z sokiem przelewamy do garnka. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszając zagotowujemy. Do miski dodajemy żółtka, wlewamy 1/2 szklanki wody i dokładnie mieszamy z mąkami i budyniem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową mieszankę budyniową wlewamy do gotującej się wody z sokiem cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Zagotowujemy i gotujemy ok 1 minutę na małym gazie cały czas mieszając. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. ( Ja zawsze wieczorem gotuje budyń i zostawaim na całą noc do ostygnięcia, na drugi dzień rano miksuję masę).
  • Upieczenie Biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitych białek dodajemy żółtka, wyłaczamy mikser. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy przy użyciu szpatułki i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru i ponownie umieszczamy w blasze z wyłożonym papierem. Przy pomocy łyżki/widelca delikatnie zdrapujemy/ściągamy przypieczoną wierzchnią „skórkę” po to aby masa lepiej przystawała do ciasta, 
  • przygotowanie masy cytrynowej: miękkie masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa.
  • gotową masę cytrynową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po biszkopcie. Następnie układamy na niej odsączone z syropu ananasy które lekko dociskamy do masy.
  • Przygotowanie masy śmietanowej: do miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
  • gdy śmietana będzie ubita, żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować. Do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie masy, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
  • tężejącą masę śmietanową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po masie cytrynowej i anansie.
  • na wierzchu ciasta układamy herbatniki
  • do miseczki wkruszamy czekoladę, zalewamy ją śmietanką. Wstawaimy do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy do momentu aż się rozpuści. Wyciągamy z kuchenki i mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Gotową lekko przestygniętą polewę rozprowadzamy równomiernie po wierzchu ciasta.
  • gotowe ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki do schłodzenia.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *