Ciasto cytrynowiec wg przepisu siostry Anastazji. Wyśmienite ciasto ze słodko-kwaskawą nutą. W mojej rodzinie to ciasto wzbudziło zachwyt. Sama po ten przepis sięgnełam z ciekawości i się nie zawiodłam. Ciasto prezentuje się imponująco i dobrze się kroi. Idealne na różnego rodzaju uroczystości czy Święta. W oryginalnym przepisie był pieczony biszkopt z 6 jaj. Ja przygotowałam biszkopt z 4 jaj a ciasto i tak jest bardzo wysokie.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka L
- 3/4 szklanki cukru (130 gram), składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki pszennej (140 gram)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę cytrynową:
- 3 cytryny
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 budynie śmietankowe
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
- woda
- 200 gram masła
Składniki na masę śmietanową:
- 660 ml śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
- puszka plastrów ananasa w syropie
- herbatniki ok 20 sztuk
- polewa czekoladowa: 200 gram mlecznej czekolady, 6 łyżek śmietanki 30% lub mleka.
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowanie budyniu cytrynowego: wyciskamy sok z cytryn. Uzupełniamy wodą tak aby łacznie było 2 i 1/2 szklanki. Wodę z sokiem przelewamy do garnka. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszając zagotowujemy. Do miski dodajemy żółtka, wlewamy 1/2 szklanki wody i dokładnie mieszamy z mąkami i budyniem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową mieszankę budyniową wlewamy do gotującej się wody z sokiem cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Zagotowujemy i gotujemy ok 1 minutę na małym gazie cały czas mieszając. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. ( Ja zawsze wieczorem gotuje budyń i zostawaim na całą noc do ostygnięcia, na drugi dzień rano miksuję masę).
- Upieczenie Biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitych białek dodajemy żółtka, wyłaczamy mikser. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy przy użyciu szpatułki i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru i ponownie umieszczamy w blasze z wyłożonym papierem. Przy pomocy łyżki/widelca delikatnie zdrapujemy/ściągamy przypieczoną wierzchnią „skórkę” po to aby masa lepiej przystawała do ciasta,
- przygotowanie masy cytrynowej: miękkie masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa.
- gotową masę cytrynową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po biszkopcie. Następnie układamy na niej odsączone z syropu ananasy które lekko dociskamy do masy.
- Przygotowanie masy śmietanowej: do miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- gdy śmietana będzie ubita, żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować. Do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie masy, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- tężejącą masę śmietanową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po masie cytrynowej i anansie.
- na wierzchu ciasta układamy herbatniki
- do miseczki wkruszamy czekoladę, zalewamy ją śmietanką. Wstawaimy do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy do momentu aż się rozpuści. Wyciągamy z kuchenki i mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Gotową lekko przestygniętą polewę rozprowadzamy równomiernie po wierzchu ciasta.
- gotowe ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki do schłodzenia.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia