Kurczak pieczony na ryżu z warzywami to pyszny jednogarnkowy obiad który praktycznie robi się sam :). Możemy użyć dowolnie przez nas ulubionych gotowych mrożonych mieszanek warzyw, ja akurat miałam hinduską. Minimalny nakład pracy i pyszny, obiad dla całej rodziny gotowy!.
Składniki:
- udka z kurczaka, u mnie 6 sztuk
- 1 opakowanie ulubionych mrożonych warzyw na patelnie 450 gram plus przyprawa która jest w środku
- 1,5 szklanki ryżu, u mnie jaśminowego
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- ulubiona przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku i trochę oleju/oliwy
Przygotowanie:
- umyte i osuszone udka wkładamy do miski/garnka. Mięso dokladnie nacieramy przyprawami, czosnkiem i olejem. przykrywamy folią spożywczą i wstawaimy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki tak aby kurczak się zamarynował.
- na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, dodajemy mieszankę warzyw, wsypujemy przyprawę dołączoną do mieszanki i całość dokładnie mieszamy.
- na ryż z warzywami układamy udka z kurczaka.
- cienkim strumieniem między udka wlewamy bulion, uważamy aby z kurczaka nie zeszła cała przyprawa. Ja bulion wlewałam w luki między mięsem.
- naczynie z kurczakiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy bez przykrycia ok 1- 1,5 godziny do momentu aż mięso ładnie się zrumieni i ryz wchłonie cały bulion.
Zdjęcia
Proste i skuteczne, na pewno wszytskim posmakuje więc kradnę przepis do zrobienia w domu
Podoba mi się pomysł z bulionem. Danie dzięki temu będzie lekkie 🙂 Ja osobiście dodałabym oliwy z oliwek smakowej np jednej z Monini, żeby podkręcić smak 🙂