Kurczak pieczony na ryżu z warzywami

Kurczak pieczony na ryżu z warzywami to pyszny jednogarnkowy obiad który praktycznie robi się sam :). Możemy użyć dowolnie przez nas ulubionych gotowych mrożonych mieszanek warzyw, ja akurat miałam hinduską. Minimalny nakład pracy i pyszny, obiad dla całej rodziny gotowy!.

Składniki:

  • udka z kurczaka, u mnie 6 sztuk
  • 1 opakowanie ulubionych mrożonych warzyw na patelnie 450 gram plus przyprawa która jest w środku
  • 1,5 szklanki ryżu, u mnie jaśminowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • ulubiona przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku i trochę oleju/oliwy

Przygotowanie:

  • umyte i osuszone udka wkładamy do miski/garnka. Mięso dokladnie nacieramy przyprawami, czosnkiem i olejem. przykrywamy folią spożywczą i wstawaimy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki tak aby kurczak się zamarynował.
  • na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, dodajemy mieszankę warzyw, wsypujemy przyprawę dołączoną do mieszanki i całość dokładnie mieszamy.
  • na ryż z warzywami układamy udka z kurczaka.
  • cienkim strumieniem między udka wlewamy bulion, uważamy aby z kurczaka nie zeszła cała przyprawa. Ja bulion wlewałam w luki między mięsem.
  • naczynie z kurczakiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy bez przykrycia ok 1- 1,5 godziny do momentu aż mięso ładnie się zrumieni i ryz wchłonie cały bulion.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

2 Comments on “Kurczak pieczony na ryżu z warzywami”

  1. Podoba mi się pomysł z bulionem. Danie dzięki temu będzie lekkie 🙂 Ja osobiście dodałabym oliwy z oliwek smakowej np jednej z Monini, żeby podkręcić smak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *