Domowe szyszki, stary i sprawdzony przepis . Duza porcja ale i tak zniknie w mgnieniu oka. 🙂 Pamiętam je z lat dzieciństwa, to zdecydowanie jedne z moich ulubionych deserów/ciasteczek. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ciężko się od nich oderwać. Polecam serdecznie.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 600 gram cukierków krówek najlepiej takich miękkich w środku
- 200 gram masła
- 180 gram ryżu preparowanego
- 2 łyżeczki kakao
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do garnka wrzucamy masło i cukierki krówki oraz kakao, podgrzewamy na gazie mieszając aby się nie przypaliło. Gotujemy na małym gazie mieszając do momentu aż masło z krówkami połączy się i powstanie jednolita masa.
- gdy masa będzie gotowa, ściągamy ją z gazu i wrzucamy ryż preparowany. Dokładnie całość mieszamy przy pomocy szpatułki lub drewnianwej łyżki tak aby masa pokryła cały ryż.
- jeszcze z ciepłej masy łyżką nabieramy porcję i najlepiej wilgotnymi dłońmi formujemy szyszki i odkładamy je na papier do pieczenia aby zastygły.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Fajny przepis. Proste i na pewno smaczne szyszki. Pozdrawiam
To prawda, smak dzieciństwa. Kiedyś to była pozycja obowiązkowa każdej imprezy dla dzieci 🙂