Domowe szyszki

Domowe szyszki, stary i sprawdzony przepis . Duza porcja ale i tak zniknie w mgnieniu oka. 馃檪 Pami臋tam je z lat dzieci艅stwa, to zdecydowanie jedne z moich ulubionych deser贸w/ciasteczek. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ci臋偶ko si臋 od nich oderwa膰. Polecam serdecznie.

Sk艂adniki:

  • 600 gram cukierk贸w kr贸wek najlepiej takich mi臋kkich w 艣rodku
  • 200 gram mas艂a
  • 180 gram ry偶u preparowanego
  • 2 艂y偶eczki kakao

Przygotowanie:

  • do garnka wrzucamy mas艂o i cukierki kr贸wki oraz kakao, podgrzewamy na gazie mieszaj膮c aby si臋 nie przypali艂o. Gotujemy na ma艂ym gazie mieszaj膮c do momentu a偶 mas艂o z kr贸wkami po艂膮czy si臋 i powstanie jednolita masa.
  • gdy masa b臋dzie gotowa, 艣ci膮gamy j膮 z gazu i wrzucamy ry偶 preparowany. Dok艂adnie ca艂o艣膰 mieszamy przy pomocy szpatu艂ki lub drewnianwej 艂y偶ki tak aby masa pokry艂a ca艂y ry偶.
  • jeszcze z ciep艂ej masy 艂y偶k膮 nabieramy porcj臋 i najlepiej wilgotnymi d艂o艅mi formujemy szyszki i odk艂adamy je na papier do pieczenia aby zastyg艂y.

Zdj臋cia

2 Comments on “Domowe szyszki”

  1. To prawda, smak dzieci艅stwa. Kiedy艣 to by艂a pozycja obowi膮zkowa ka偶dej imprezy dla dzieci 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *