Domowe szyszki

Domowe szyszki, stary i sprawdzony przepis . Duza porcja ale i tak zniknie w mgnieniu oka. 🙂 Pamiętam je z lat dzieciństwa, to zdecydowanie jedne z moich ulubionych deserów/ciasteczek. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ciężko się od nich oderwać. Polecam serdecznie.

Składniki:

  • 600 gram cukierków krówek najlepiej takich miękkich w środku
  • 200 gram masła
  • 180 gram ryżu preparowanego
  • 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

  • do garnka wrzucamy masło i cukierki krówki oraz kakao, podgrzewamy na gazie mieszając aby się nie przypaliło. Gotujemy na małym gazie mieszając do momentu aż masło z krówkami połączy się i powstanie jednolita masa.
  • gdy masa będzie gotowa, ściągamy ją z gazu i wrzucamy ryż preparowany. Dokładnie całość mieszamy przy pomocy szpatułki lub drewnianwej łyżki tak aby masa pokryła cały ryż.
  • jeszcze z ciepłej masy łyżką nabieramy porcję i najlepiej wilgotnymi dłońmi formujemy szyszki i odkładamy je na papier do pieczenia aby zastygły.

Zdjęcia

One Comment on “Domowe szyszki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.