Ciasto nocne ścieżki jest lekkie, kremowe i puszyste. Wyśmienite w smaku. Dobrze się kroi i pięknie prezentuje na paterze. Idealne na różnego rodzaju Święta czy uroczystości. Mocno czekoladowe i bardzo aromatyczne. Pychotka!. Ciasto dość szybkie i proste w przygotowaniu.
Składniki na biszkopt:
- 6 dużych jajek L
- 1 i 1/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 bez czubka łyżki kakao
Pozostałe składniki:
- 660 ml smietany kremówki 30%
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- pącz do nasączenia biszkoptu, u mnie kawa cappucino o smaku orzechowym
- 400 gram masy krówkowej czekoladowej
- 2 garści wiórek kokosowych
Przygotowanie:
- upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy.
- przygotowanie masy: dobrze schłodzoną śmietanę oraz cukier puder przelewamy do miski i ubijamy na sztywno. W międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- gdy śmietana będzie ubita, żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować. Do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie masy, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao i krótko miksujemy do połączenia się składników.
- gdy masa zacznie tężeć na nasączony biszkopt wykładamy i rownomiernie rozprowadzamy masę śmietankową a następnie po niej wykładamy i rozprowadzamy masę z kakao. Przy pomocy drewnianego patyczka lub widelca wykonujemy „esy, floresy” tak aby powstał wzorek i masy lekko się przemieszały.
- Przykrywamy drugą połową biszkoptu i lekko dociskamy. Po wierzcu ciasta smarujemy masą krówkową czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wiórki kokosowe lekko dociskamy dłonią lub szpatułką do masy. Masę krówkową możemy wcześniej trochę podgrzać aby dobrze rozprowadzała się po cieście.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.
Zdjęcia
2 łyżeczki proszku do pieczenia to profanacja !!!
lubię takie profanacje :).
Zawsze można upiec biszkopt kakaowy z innego, swojego sprawdzonego przepisu 🙂