Błyskawiczne pączuszki jogurtowe-bez jajek

Pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu jogurtowe pączuszki- bez użycia jajek. Mięciutkie i puszyste. Nie chłoną tłuszczu. Idealnie sprawdzą się nie tylko w karnawale i na co dzień kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego ☺️

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 300 gram maki pszennej
  • 400 gram jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Cukier puder do obtoczenia

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty do momentu aż ciasto będzie geste i lepkie. Tak jak widać na zdjęciu.
  • gotowe ciasto przekładamy do rękawów cukierniczych. Obcianmy rożek trochę wyżej tak aby dziurka była większa. Jeśli nie mamy rękawa ciasto możemy nabierać łyżeczką i ściągać przy pomocy drugiej na gorący tłuszcz.
  • w międzyczasie w garnku lub w głębokiej patelni nagrzewamy olej. Na gorący olej wyciskałam porcję ciasta z rękawa i obcinałam je nożykiem. Pączuszki smażymy partiami na średnim ogniu kilka minut co jakiś czas mieszając do momentu aż się zezłocą. Usmażone pączki wyciągamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osączyć je z tłuszczu.
  • usmażone pączuszki obtaczamy w cukrze pudrze.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

2 Comments on “Błyskawiczne pączuszki jogurtowe-bez jajek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *