Zapiekane kotlety schabowe z pieczarkami i cebulką to świetny pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Ten przepis idealnie sprawdzi się na okolicznosciowy obiad jak i na co dzień. Kotlety są soczyste i treściwe. Moim gościom bardzo smakowały. Ja podałam je w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i domowej surówki. Pychotka!. 🙂
Składniki:
- plastry schabu, u mnie 10
- 500 gram pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- ok 150 gram żółtego sera w kawałku
- sól, pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia kotletów
- tłuszcz do smażenia: olej lub smalec
Przygotowanie:
- obraną cebulę kroimy w półplasterki, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, wg upodobania, w kostkę, plasterki lub półplasterki. Na oleju podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje i pieczarki nie będą surowe. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz przekładamy do miski.
- w międzyczasie plastry schabu rozbijamy z obu stron tłuczkiem tak jak na tradycyjne kotlety. Każdy plaster z obu stron posypujemy solą oraz pieprzem. Obtaczamy mące i obsmażamy na patelni na oleju/smalcu z obu stron. Następnie kotlety układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- do miseczki przekładamy majonez i mieszamy go wraz z ketchupem, ser ścieramy na dużych oczkach tarki.
- Po każdym kotlecie rozsmarowujemy sos, kolejno układamy pieczarki z cebulką i posypujemy tartym serem.
- gotowe kotlety wkładamy do nagrzanego piekarnika grzanie (góra-dół) i zapiekamy do momentu aż ser ładnie się rozpuści a całość zapiecze.
- kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z ziemniakami z wody i domową surówką.
Zdjęcia