Pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu jogurtowe pączuszki- bez użycia jajek. Mięciutkie i puszyste. Nie chłoną tłuszczu. Idealnie sprawdzą się nie tylko w karnawale i na co dzień kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego
Składniki:
- 300 gram maki pszennej
- 400 gram jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Olej rzepakowy do smażenia
- Cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie:
- do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty do momentu aż ciasto będzie geste i lepkie. Tak jak widać na zdjęciu.
- gotowe ciasto przekładamy do rękawów cukierniczych. Obcianmy rożek trochę wyżej tak aby dziurka była większa. Jeśli nie mamy rękawa ciasto możemy nabierać łyżeczką i ściągać przy pomocy drugiej na gorący tłuszcz.
- w międzyczasie w garnku lub w głębokiej patelni nagrzewamy olej. Na gorący olej wyciskałam porcję ciasta z rękawa i obcinałam je nożykiem. Pączuszki smażymy partiami na średnim ogniu kilka minut co jakiś czas mieszając do momentu aż się zezłocą. Usmażone pączki wyciągamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osączyć je z tłuszczu.
- usmażone pączuszki obtaczamy w cukrze pudrze.
Zdjęcia
Ale świetny pomysł na niedzielne domowe wypieki! 🙂
Smakowite takie mini pączusie. 🙂