Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu rolada serowa z pieczarkami. Idealnie sprawdzi się jako zimna, bezmięsna przekąska na różnego rodzaju uroczystości, imprezy czy święta. Jej plusem jest to ze możemy ją przygotować dzień przed podaniem.
Składniki na roladę:
- 300 gram sera zoltego w kawałku
- 3 jajka
- 5 łyżek majonezu
Składniki na farsz do rolady:
- 500 gram pieczarek
- 1 duża cebula
- ok 200 gram serka śmietankowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- do miski przekładamy ser żółty starty na dużych oczkach tarki. Wbijamy jajka, dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy,
- gotową masę serową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,
- gotową masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut do momentu aż się lekko zrumieni. Następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia,
- w międzyczasie obraną cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, wg upodobania, w kostkę, plasterki lub półplasterki. Na oleju podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje i pieczarki nie będą surowe. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawaimy do wystygnięcia,
- Gdy masa serowa ostygła, przełożyłam ją na odwrót na drugi kawałek papieru do pieczenia i delikatnie odkleiłam ciasto od papieru tak aby go nie rozewać. Następnie delikatnie spowrotem przewróciłam. Dzięki temu rolada będzie dobrze nam się zwijać,
- po wierzchu serowego ciasta rozsmarowujemy serek śmietankowy, następnie wykładamy i rozprowadzamy równomiernie ostudzone pieczarki,
- delikatnie zwijamy lekko dociskając. Gotową roladę owinełam dokładnie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc,
- schłodzoną roladę kroimy ostrym nożem na ok 1,5 cm paski, ja podawałam w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/01/234238691_4211554728961906_1882654538224410991_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/01/240260801_576403413384341_2914582918186606586_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/01/240449375_568115267676485_7772036614709400013_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/01/271719716_634796977763993_3109482598763781695_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/01/270009672_981340829474189_3178040248176346171_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/01/269967328_430240985421967_4125717049044655342_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Rolada serowa z pieczarkami](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/01/271781442_241061431512439_4965628732448597604_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Rolada serowa z pieczarkami](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/01/271730268_351190073184131_6361213300737135741_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Rolada serowa z pieczarkami](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/01/271512677_480519356932146_3132106056312810368_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Robie taką rolade jeszcze z filetem z kurczaka ,jest mega pyszna .Spróbuje z samymi pieczarkami napewno tez będzie super
Jaki rozmiar blaszki?
Blacha od piekarnika. Tu raczej rozmiar jest wszędzie standardowy 🙂