Rolada serowa z pieczarkami

Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu rolada serowa z pieczarkami. Idealnie sprawdzi się jako zimna, bezmięsna przekąska na różnego rodzaju uroczystości, imprezy czy święta. Jej plusem jest to ze możemy ją przygotować dzień przed podaniem.

Składniki na roladę:

  • 300 gram sera zoltego w kawałku
  • 3 jajka
  • 5 łyżek majonezu

Składniki na farsz do rolady:

  • 500 gram pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ok 200 gram serka śmietankowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • do miski przekładamy ser żółty starty na dużych oczkach tarki. Wbijamy jajka, dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy,
  • gotową masę serową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,
  • gotową masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut do momentu aż się lekko zrumieni. Następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia,
  • w międzyczasie obraną cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, wg upodobania, w kostkę, plasterki lub półplasterki. Na oleju podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje i pieczarki nie będą surowe. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawaimy do wystygnięcia,
  • Gdy masa serowa ostygła, przełożyłam ją na odwrót na drugi kawałek papieru do pieczenia i delikatnie odkleiłam ciasto od papieru tak aby go nie rozewać. Następnie delikatnie spowrotem przewróciłam. Dzięki temu rolada będzie dobrze nam się zwijać,
  • po wierzchu serowego ciasta rozsmarowujemy serek śmietankowy, następnie wykładamy i rozprowadzamy równomiernie ostudzone pieczarki,
  • delikatnie zwijamy lekko dociskając. Gotową roladę owinełam dokładnie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc,
  • schłodzoną roladę kroimy ostrym nożem na ok 1,5 cm paski, ja podawałam w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

3 Comments on “Rolada serowa z pieczarkami”

  1. Robie taką rolade jeszcze z filetem z kurczaka ,jest mega pyszna .Spróbuje z samymi pieczarkami napewno tez będzie super

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *