Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu rolada serowa z pieczarkami. Idealnie sprawdzi się jako zimna, bezmięsna przekąska na różnego rodzaju uroczystości, imprezy czy święta. Jej plusem jest to ze możemy ją przygotować dzień przed podaniem.
Składniki na roladę:
- 300 gram sera zoltego w kawałku
- 3 jajka
- 5 łyżek majonezu
Składniki na farsz do rolady:
- 500 gram pieczarek
- 1 duża cebula
- ok 200 gram serka śmietankowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- do miski przekładamy ser żółty starty na dużych oczkach tarki. Wbijamy jajka, dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy,
- gotową masę serową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,
- gotową masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut do momentu aż się lekko zrumieni. Następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia,
- w międzyczasie obraną cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, wg upodobania, w kostkę, plasterki lub półplasterki. Na oleju podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje i pieczarki nie będą surowe. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawaimy do wystygnięcia,
- Gdy masa serowa ostygła, przełożyłam ją na odwrót na drugi kawałek papieru do pieczenia i delikatnie odkleiłam ciasto od papieru tak aby go nie rozewać. Następnie delikatnie spowrotem przewróciłam. Dzięki temu rolada będzie dobrze nam się zwijać,
- po wierzchu serowego ciasta rozsmarowujemy serek śmietankowy, następnie wykładamy i rozprowadzamy równomiernie ostudzone pieczarki,
- delikatnie zwijamy lekko dociskając. Gotową roladę owinełam dokładnie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc,
- schłodzoną roladę kroimy ostrym nożem na ok 1,5 cm paski, ja podawałam w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.
Zdjęcia
Robie taką rolade jeszcze z filetem z kurczaka ,jest mega pyszna .Spróbuje z samymi pieczarkami napewno tez będzie super
Jaki rozmiar blaszki?
Blacha od piekarnika. Tu raczej rozmiar jest wszędzie standardowy 🙂