Ciasto Pani Walewska

Ciasto „Pani Walewska” to jedno z ciast które pamiętam ze swojego dzieciństwa. To przepyszne połączenie kruchego ciasta z kwaskowatym dżemem i kremową masą budyniową. Przepis na to ciasto dostałam od mojej mamy i pochodzi i jej zeszytu. Stary, sprawdzony przepis który jest w naszej rodzinie od lat :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki na kruche ciasto:

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru, szklanka o pojemności 250 ml
  • 3 szklanki mąki
  • 250 gram margaryny/masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka (pozostałe z bezy)
  • 250 gram masła
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru

Pozostałe składniki:

  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 garście posiekanych orzechów włoskich
  • 2 garście płatków migdałów
  • 1 duży słoik dżemu wiśniowego/porzeczkowego u mnie 410 gram

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • przygotowanie budyniu: 700 ml mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy/ roztrzepujemy żółtka wraz z budyniami. Na gotujące mleko wlewamy rozrobioną mieszankę budyniową i cały czas mieszając zagotowujemy na małym ogniu. Zagotowujemy i gotujemy ok 1 minutę na małym gazie cały czas mieszając. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. ( Ja zawsze wieczorem gotuje budyń i zostawaim na całą noc do ostygnięcia, na drugi dzień rano miksuję masę).
  • przygotowanie kruchego ciasta: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą z części rozwałkowujemy i umieszaczmy w blaszce 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, oba kruche spody nakłuwamy widelcem. Po kruchym cieście rozsmarowujemy dżem, (po pół słoiczka na każdy spód). Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy skrobie i krótko miksujemy do połączenia. Ubitą pianę wykładamy i rozsmarowujemy po dżemie. Na białka sypiemy po garści rozdrobnionych orzechów i migdałow. Jeśli pieczemy dwie blachy razem wtedy ubijamy wszystkie białka razem, jeśli pieczemy blaty jeden po drugim wtedy na każdy spód ubijamy oddzielną bezę (3 białka, 3 łyżki cukru i 1 łyżka skrobi).
  • gotowe ciasto wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 20-25 minut do momentu aż się ładnie zrumieni. Gotowe blaty wyjmujemy z piekarnika i odstawaimy do całkowitego ostygniecia.
  • przygotowanie masy:  miękkie masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa.
  • składanie ciasta: na pierwszy blat kruchego ciasta wykładamy i rozprowadzamy masę budyniową. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając do masy. Ciasto jest bardzo delikatne, musimy uważać przy przenoszeniu, moje lekko pękło. Gotowe ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

5 Comments on “Ciasto Pani Walewska”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *