Zapieknaka Hamburgerowa to szybki i prosty sposób na treściwy obiad. Idealna dla miłośników cięższego i tłustszego jedzenia :). Taka rekonstrukcja hamburgera która przypadła do gustu mojej rodzinie. Inspiracje na ten obiad znalazłam w internecie i postanowiłam wypróbować, zasmakowało mi jako amatorce hamburgerów :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 4 bułki hamburgerowe, u mnie kupne
- 500 gram mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 2 duże pomidory
- 4 większe ogórki konserwowe
- ok 300 gram sera żółtego u mnie pół na pół edamski i cheddar
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- odrobina oleju do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Usmażone mięso odstawaimy do przestudzenia.
- ser ścieramy na dużych oczkach tarki, bułki hamburgerowe kroimy w kostkę, ogórki w plasterki.
- pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Ja nie ściągnełam skórki z pomidorów i później mi one przeszkadzały przy jedzeniu, więc polecam zdjąć :).
- do miseczki dodajemy majonez, ketchup, jogurt oraz musztardę. Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos.
- składanie zapiekanki: na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę bułek, po nich rozprowadzamy połowę sosu i sera. Nastęnie wykładamy mięso mielone, pomidory i kolejno ogórki. Ogórki polewamy resztą sosu i posypujemy pozostałym serem. Na wierzch zapiekanki wykładamy pozostałe bułki.
- gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem do momentu aż ser się rozpuści i bułeczki z wierzchu zarumienią się i będą chrupiące.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia