Sernik chałwowy z polewą chałwową. Dla prawdziwych smakoszy i wielbicieli chałwy!. Przepyszny, kremowy i bardzo aromatyczny. Ciasto na każdą okazję. Łatwy w przygotowaniu. Przepis na niego znalazłam w internecie i od razu postanowiłam go wypróbować. Sprezentowałam ten serniczek mojej mamie która jest wielbicielką chałwy, wszytkim bardzo smakowało :).
Składniki na spód:
- 250 gram kakaowych herbatników, lub maślanych
- 100 gram masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg dobrego sera sernikowego z wiaderka
- 300 gram chałwy u mnie o smaku waniliowym
- 180 gram cukru
- 200 gram gęstego jogurtu naturalnego, może być typu greckiego
- 4 duże jaja L
- 4 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
Składniki na polewę chałwową:
- 300 gram chałwy
- szklanka śmietany kremówki 30%. Szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
- Przygotowanie spodu: herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 25 lub 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej,
- przygotowanie masy serowej: Do miski przekładamy ser, jogurt oraz wsypujemy cukier i mąkę. Wkruszamy chałwę. Miksujemy do momentu aż masa stanie się jednolita. Kolejno cały czas miksując dodajemy po jednym jajku i miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotową masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
- gotowy sernik wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 30 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu sernik możemy zostawaić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na ok 15 minut, później wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia,
- Przygotowanie polewy: Do rondelka wkruszamy chałwę, zalewamy śmietanką i cały czas mieszając podgrzewamy na gazie do momentu aż chałwa się rozpuści i polewa stanie się jednolita i lekko zgęstnieje. Gotową ciepłą polewę wylewamy i pozprowadzamy po serniku.
- ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki, przed podaniem możemy wierzch ciasta dla dekoracji posypać pokruszoną chałwą
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/276025808_1316119378874418_3936848477175859560_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/275590346_292730172988888_5367342516158403246_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/275737908_770179893950643_7424358798489847087_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/276024524_455015026404508_3366263193479623075_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/275661001_505024844608211_7880831509438810350_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/275949074_3038981616367077_7976451551304437214_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/273827096_434697931677853_8400855798983283575_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/275634725_502208467924251_702258990139353266_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/275852134_489102636219709_5144552854088070430_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Fajny przepis. Można powiedzieć dwa w jednym. 🙂
Sernik wygląda przepysznie! 🙂 A w połączeniu z chałwą z pewnością również tak smakuje 🙂 Muszę koniecznie wypróbować ten przepis; dziękuję za inspirację!