Sernik chałwowy z polewą chałwową

Sernik chałwowy z polewą chałwową. Dla prawdziwych smakoszy i wielbicieli chałwy!. Przepyszny, kremowy i bardzo aromatyczny. Ciasto na każdą okazję. Łatwy w przygotowaniu. Przepis na niego znalazłam w internecie i od razu postanowiłam go wypróbować. Sprezentowałam ten serniczek mojej mamie która jest wielbicielką chałwy, wszytkim bardzo smakowało :).

Składniki na spód:

  • 250 gram kakaowych herbatników, lub maślanych
  • 100 gram masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg dobrego sera sernikowego z wiaderka
  • 300 gram chałwy u mnie o smaku waniliowym
  • 180 gram cukru
  • 200 gram gęstego jogurtu naturalnego, może być typu greckiego
  • 4 duże jaja L
  • 4 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej

Składniki na polewę chałwową:

  • 300 gram chałwy
  • szklanka śmietany kremówki 30%. Szklanka o pojemności 250 ml

Przygotowanie:

  • Przygotowanie spodu: herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 25 lub 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej,
  • przygotowanie masy serowej: Do miski przekładamy ser, jogurt oraz wsypujemy cukier i mąkę. Wkruszamy chałwę. Miksujemy do momentu aż masa stanie się jednolita. Kolejno cały czas miksując dodajemy po jednym jajku i miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotową masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
  • gotowy sernik wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 30 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu sernik możemy zostawaić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na ok 15 minut, później wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia,
  • Przygotowanie polewy: Do rondelka wkruszamy chałwę, zalewamy śmietanką i cały czas mieszając podgrzewamy na gazie do momentu aż chałwa się rozpuści i polewa stanie się jednolita i lekko zgęstnieje. Gotową ciepłą polewę wylewamy i pozprowadzamy po serniku.
  • ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki, przed podaniem możemy wierzch ciasta dla dekoracji posypać pokruszoną chałwą

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

2 Comments on “Sernik chałwowy z polewą chałwową”

  1. Sernik wygląda przepysznie! 🙂 A w połączeniu z chałwą z pewnością również tak smakuje 🙂 Muszę koniecznie wypróbować ten przepis; dziękuję za inspirację!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *