Sernik chałwowy z polewą chałwową. Dla prawdziwych smakoszy i wielbicieli chałwy!. Przepyszny, kremowy i bardzo aromatyczny. Ciasto na każdą okazję. Łatwy w przygotowaniu. Przepis na niego znalazłam w internecie i od razu postanowiłam go wypróbować. Sprezentowałam ten serniczek mojej mamie która jest wielbicielką chałwy, wszytkim bardzo smakowało :).
Składniki na spód:
- 250 gram kakaowych herbatników, lub maślanych
- 100 gram masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg dobrego sera sernikowego z wiaderka
- 300 gram chałwy u mnie o smaku waniliowym
- 180 gram cukru
- 200 gram gęstego jogurtu naturalnego, może być typu greckiego
- 4 duże jaja L
- 4 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
Składniki na polewę chałwową:
- 300 gram chałwy
- szklanka śmietany kremówki 30%. Szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
- Przygotowanie spodu: herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 25 lub 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej,
- przygotowanie masy serowej: Do miski przekładamy ser, jogurt oraz wsypujemy cukier i mąkę. Wkruszamy chałwę. Miksujemy do momentu aż masa stanie się jednolita. Kolejno cały czas miksując dodajemy po jednym jajku i miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotową masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
- gotowy sernik wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 30 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu sernik możemy zostawaić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na ok 15 minut, później wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia,
- Przygotowanie polewy: Do rondelka wkruszamy chałwę, zalewamy śmietanką i cały czas mieszając podgrzewamy na gazie do momentu aż chałwa się rozpuści i polewa stanie się jednolita i lekko zgęstnieje. Gotową ciepłą polewę wylewamy i pozprowadzamy po serniku.
- ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki, przed podaniem możemy wierzch ciasta dla dekoracji posypać pokruszoną chałwą
Zdjęcia
Fajny przepis. Można powiedzieć dwa w jednym. 🙂
Sernik wygląda przepysznie! 🙂 A w połączeniu z chałwą z pewnością również tak smakuje 🙂 Muszę koniecznie wypróbować ten przepis; dziękuję za inspirację!