Ciasto truflowe, przepyszne i bardzo aromatyczne. Zasmakuje nie tylko wielbicielom trufli. Idealne połączenie puszystego biszkoptu, kwaskowatego dżemu i aromatycznej, kremowej masy. Ciasto idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości i święta.
Składniki na biszkopt:
- 6 dużych jajek L
- 1 i 1/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 bez czubka łyżki kakao
Składniki na masę:
- 300 gram cukierków trufli
- 2 szklanki mleka w proszku
- 400 gram masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki mleka
Pozostałe składniki:
- słoik dżemu wiśniowego
- kawa cappuccino u mnie orzechowa do nasączenia biszkoptu
- ok plaska łyżka kakao do posypania wierzchu ciasta.
Przygotowanie:
- upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy.
- Po biszkopcie rozprowadzamy dżem.
- cukierki rozdrabniamy w blenderze lub bardzo drobno siekamy.
- przygotowanie masy: miękkie masło ucieramy na puch wraz z cukrem pudrem. Kolejno dodajemy mleko i mleko w proszku. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy rozdrobnione cukierki i krótko miksujemy aż składniki z sobą dobrze się połączą.
- 2/3 gotowej masy wykładamy i rozprowadzamy po cieście. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, nasączamy i rozsmarowujemy pozostałą masę. Wierzch ciasta oprószamy kakao. Gotowe ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki.
Zdjęcia
![Ciasto truflowe](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/274319404_262791702704785_5393074177508409047_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto truflowe](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/274822513_964878381101188_3355061077802041464_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto truflowe](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/274801931_485095219819544_8168454570349530241_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto truflowe](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/274570929_653798202497305_4144358138032316788_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto truflowe](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/274641364_906162966739133_4907868473471020955_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto truflowe](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/274533400_640598610574266_8494212370171200194_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto truflowe](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/274630345_403351674883671_6824320435195701625_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto truflowe](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/275015759_656970748861145_5589441068042970681_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto truflowe](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/274745096_1963813933809574_7038499849299064426_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Ciasto truflowe](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/03/274456797_344927524217487_7933337457670934341_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Przepyszne truflowe ciasto. Dziękuję za przepis.
Dziękuje na przepis, to ciasto to po prostu niebo w gębie!
Pysznie wygląda! Wypróbuję przepis na weekend.
Surowe mleko dodajemy???
tak 🙂