Ciasto truflowe

Ciasto truflowe, przepyszne i bardzo aromatyczne. Zasmakuje nie tylko wielbicielom trufli. Idealne połączenie puszystego biszkoptu, kwaskowatego dżemu i aromatycznej, kremowej masy. Ciasto idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości i święta.

Składniki na biszkopt:

  • 6 dużych jajek L
  • 1 i 1/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 bez czubka łyżki kakao

Składniki na masę:

  • 300 gram cukierków trufli
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 400 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki mleka

Pozostałe składniki:

  • słoik dżemu wiśniowego
  • kawa cappuccino u mnie orzechowa do nasączenia biszkoptu
  • ok plaska łyżka kakao do posypania wierzchu ciasta.

Przygotowanie:

  • upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy.
  • Po biszkopcie rozprowadzamy dżem.
  • cukierki rozdrabniamy w blenderze lub bardzo drobno siekamy.
  • przygotowanie masy: miękkie masło ucieramy na puch wraz z cukrem pudrem. Kolejno dodajemy mleko i mleko w proszku. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy rozdrobnione cukierki i krótko miksujemy aż składniki z sobą dobrze się połączą.
  • 2/3 gotowej masy wykładamy i rozprowadzamy po cieście. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, nasączamy i rozsmarowujemy pozostałą masę. Wierzch ciasta oprószamy kakao. Gotowe ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

5 Comments on “Ciasto truflowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *