Domowy paprykarz z tynczykiem. Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu pasta na kanapki. Wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem. Mniam!. Moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi/trzeci dzień gdy dobrze się schłodzi i wszystkie składniki przejdą swoim smakiem :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 cebula
- kawałek pora
- 2 marchewki
- 1,5 lub jedna większa pietruszka
- 1/4 selera
- puszka tuńczyka, u mnie w sosie własnym ok 200 gram
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ok 3/4 szklanki ryżu
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę, pora w półplasterki. Obrane marchewki, pietruszki oraz seler trzemy na tarce o dużych oczkach.
- na patelni na oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebulka z porem się zeszkli dodajemy starte warzywa. Smażymy kilka minut, następnie wlewawmy szklankę wody, i dusimy pod przykryciem na małym gazie do miękkości warzyw co jakiś czas miesezając do odparowania wody.
- w międzyczasie ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie,
- gdy warzywa będą gotowe doprawiamy je do smaku solą, pieprzem, papryką oraz ziołami. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę całość przesmażamy.
- tuńczyka odcedzamy z zalewy/oleju.
- do miski przekładamy ugotowany ryż, warzywa oraz tuńczyka. Całośc dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotowy paprykarz przekładamy do mniejszego naczynia/pojemnika możemy udekorować posiekaną natką pietruszki. Przechowujemy w lodówce.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Wyszedł przepyszny i to własnej roboty a nie kupiony w sklepie, Polecam
Zrobiłam według przepisu (dodałam tylko szczyptę ostrej papryki) – wyszedł pyszny!