Ciasto Wedelka

Ciasto Wedelka. Przepyszne połączenie puszystego kakaowego biszkoptu i kremowej smietanowo-czekoladowej masy. Niebo w gębie! :). W sam raz dla wszystkich wielbicieli czekolady. Bardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Przepis na to ciasto pochodzi z notatnika mojej mamy. Pychotka!.

Składniki na biszkopt:

  • 6 dużych jajek L
  • 1 i 1/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 bez czubka łyżki kakao

Składniki na masę:

  • 200 gram czekolady, u mnie w proporcji 100 gram mlecznej i 100 gram gorzkiej
  • 1/2 litra śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • polewa do dekoracji ciasta użyłam 50 gram czekolady plus 3 łyżki mleka.
  • do nasączenia biszkoptu użyłam zaparzonej kawy cappuccino o smaku orzechowym

Przygotowanie:

  • dzien wcześniej czekoladę wkruszamy do dużej miski. Śmietanę 36% przygrzewamy w rondelku. Gdy się zagotuje ściągamy z gazu i zalewamy czekoladę. Czekamy ok. 2 minuty a następnie dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści i ładnie połączy się ze śmietaną tworząc jednolitą masę. Przykrywamy folią sporzywczą tak aby folia dotkneła śmietanę. Studzimy a następnie wstawaimy na całą noc do lodówki.
  • upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy.
  • Przygotowanie masy:wyciągamy z lodówki naszą miskę ze śmietaną, ubijamy na wysokich obrotach. 
  • w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
  • gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować,
  • do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę- dwie ubitej masy, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
  • 3/4 gotowej masy wykładamy i równo rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając, nasączamy i po wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę.
  • ciasto dekorujemy przestygniętą polewą czekoladową i wstawaimy na całą noc do lodówki do stężenia.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *