Domowy paprykarz z tuńczykiem

Domowy paprykarz z tynczykiem. Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu pasta na kanapki. Wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem. Mniam!. Moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi/trzeci dzień gdy dobrze się schłodzi i wszystkie składniki przejdą swoim smakiem :).

Składniki:

  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • 1,5 lub jedna większa pietruszka
  • 1/4 selera
  • puszka tuńczyka, u mnie w sosie własnym ok 200 gram
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ok 3/4 szklanki ryżu
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w kostkę, pora w półplasterki. Obrane marchewki, pietruszki oraz seler trzemy na tarce o dużych oczkach.
  • na patelni na oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebulka z porem się zeszkli dodajemy starte warzywa. Smażymy kilka minut, następnie wlewawmy szklankę wody, i dusimy pod przykryciem na małym gazie do miękkości warzyw co jakiś czas miesezając do odparowania wody.
  • w międzyczasie ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie,
  • gdy warzywa będą gotowe doprawiamy je do smaku solą, pieprzem, papryką oraz ziołami. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę całość przesmażamy.
  • tuńczyka odcedzamy z zalewy/oleju.
  • do miski przekładamy ugotowany ryż, warzywa oraz tuńczyka. Całośc dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
  • Gotowy paprykarz przekładamy do mniejszego naczynia/pojemnika możemy udekorować posiekaną natką pietruszki. Przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

2 Comments on “Domowy paprykarz z tuńczykiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *