Brzoskwiniowiec bez pieczenia to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Lekkie i kremowe. Wyśmienite na każdą porę roku. W sam raz dla miłośników owoców i galaretki. Mało słodkie i orzeźwiające. Cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- Puszka brzoskwiń w syropie
- opakowanie biszkoptów podłyżnych 200 gram
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 budynie śmietankowe
- 200 gram masła
- 660-700 ml śmietanki kremówki, u mnie dwa opakowania każde po 330 ml.
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki Cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- w 3 szklankach gorącej wody (szklanka o poj 250 ml) rozpuszczamy galaretki i odstawaimy do wystudzenia,
- na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm układamy biszkopty, możemy je wcześniej lekko nasączyć w mleku,
- odcedzone brzoskwinie kroimy w plasterki lub kostkę.
- przygotowanie masy budyniowej: do garnka wlewamy cały syrop z puszki po odcedzeniu brzoskwiń. Uzupełniamy wodą tak aby łacznie było 2 i 1/2 szklanki. Odlewamy pół szklanki. Do dwóch szklanek syropu z woda dodajemy 3 łyżki cukru i mieszając zagotowujemy. W pozostąłej wodzie mieszamy budynie. Gotową mieszankę budyniową wlewamy do gotującej się wody z syropem cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Zagotowujemy i gotujemy ok 1 minutę na małym gazie cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojone na mniejsze kostki masło i mieszamy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu i powstasnia jednolitej masy. Gotową gorącą masę budyniową wykładamy na biszkopty i odstawiamy do przestygnięcia.
- Przygotowanie masy śmietanowej: do dużej miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować, do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- gotową masę śmietanową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po wystudzonej masie budyniowej.
- gdy masa śmietanowa stężeje wykładamy na masę owoce lekko dociskając je, nastepnie wykładamy i rozprowadzamy tężejącą galaretkę po wierzchu ciasta,
- gotowego ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki aby się schłodziło i stężało.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
I jak Wam się podoba mój Brzoskwiniowiec bez pieczenia ;)? Zapraszam do komentowania!
Znajdziesz mnie również na https://aduparosnie.pl/blogi,kasiawgarach.pl.html