Pieczone kotlety schabowe po cygańsku

Pieczone kotlety schabowe po cygańsku są przepyszne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Pyszna propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. To był hit ostatniej rodzinnej imprezy. Ja podałam je w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki.

Składniki:

  • 8-10 plasterków schabu
  • 2 duże cebule
  • 1 większa papryka czerwona
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 garście tartego sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

  • plastry schabu rozbijamy z obu stron tłuczkiem tak jak na tradycyjne kotlety.
  • do większej miski/szerokiego garnka dodajemy koncentrat pomidorowy. Zalewamy wodą i mieszamy aż powstanie gęsty sos/przecier. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ketchup, musztardę oraz majonez . Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Dokładnie mieszamy.
  • w tak powstałej marynacie dokładnie obtaczamy każdy plasterek schabu. Kotlety zostawaimy w marynacie min 4 godziny, przykrywamy folią i wstawaimy do lodówki. możemy je zamarynować dzień wcześniej.
  • ser trzemy na tarce o dużych oczkach, obraną cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki a ogórka w plasterki,
  • na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ok połowę pokrojonych warzyw. Kolejno układamy plasterki schabu, posypujemy pozostałymi warzywami i startym serem.
  • gotowe mięso wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy godzinę, do momentu aż kotlety będą miękkie i całość ładnie sie zapiecze.
  • upieczone kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

4 Comments on “Pieczone kotlety schabowe po cygańsku”

  1. Super wyszło to mięsko:) Naprawdę świetny przepis, do którego będę częściej wracać:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *