Pieczone kotlety schabowe po cygańsku są przepyszne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Pyszna propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. To był hit ostatniej rodzinnej imprezy. Ja podałam je w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki.
Składniki:
- 8-10 plasterków schabu
- 2 duże cebule
- 1 większa papryka czerwona
- 3-4 ogórki kiszone
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 2 garście tartego sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
- plastry schabu rozbijamy z obu stron tłuczkiem tak jak na tradycyjne kotlety.
- do większej miski/szerokiego garnka dodajemy koncentrat pomidorowy. Zalewamy wodą i mieszamy aż powstanie gęsty sos/przecier. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ketchup, musztardę oraz majonez . Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Dokładnie mieszamy.
- w tak powstałej marynacie dokładnie obtaczamy każdy plasterek schabu. Kotlety zostawaimy w marynacie min 4 godziny, przykrywamy folią i wstawaimy do lodówki. możemy je zamarynować dzień wcześniej.
- ser trzemy na tarce o dużych oczkach, obraną cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki a ogórka w plasterki,
- na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ok połowę pokrojonych warzyw. Kolejno układamy plasterki schabu, posypujemy pozostałymi warzywami i startym serem.
- gotowe mięso wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy godzinę, do momentu aż kotlety będą miękkie i całość ładnie sie zapiecze.
- upieczone kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami,
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/277471933_550168503038917_5532839006926974054_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/277593390_340049258102139_4494131170195912444_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/277722010_323396339891614_583173031944495535_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/277425756_684042292941658_8099890812243262936_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/277482635_712329656451958_5739910059432645913_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/277823393_990636258246461_310555467865427851_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/277468469_662678634990661_2904916701230280822_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/278755047_1199638027524461_8015780648791778464_n-2.jpg?resize=735%2C550&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/278576293_5442492049117161_1082905639636432732_n.jpg?resize=735%2C550&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/278718051_524562222410949_5343639823620529929_n-1.jpg?resize=735%2C550&ssl=1)
Super wyszło to mięsko:) Naprawdę świetny przepis, do którego będę częściej wracać:)
Spalone na amen od spodu.
Kotlety nie były spalone!. Przypiekł się jedynie sos/woda który wytworzył się podczas pieczenia 🙂
Pyszne i proste! Przepis wszedł do naszego menu na dobre 🙂 dziękujemy!