Pieczone kotlety schabowe po cygańsku są przepyszne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Pyszna propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. To był hit ostatniej rodzinnej imprezy. Ja podałam je w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki.
Składniki:
- 8-10 plasterków schabu
- 2 duże cebule
- 1 większa papryka czerwona
- 3-4 ogórki kiszone
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 2 garście tartego sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
- plastry schabu rozbijamy z obu stron tłuczkiem tak jak na tradycyjne kotlety.
- do większej miski/szerokiego garnka dodajemy koncentrat pomidorowy. Zalewamy wodą i mieszamy aż powstanie gęsty sos/przecier. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ketchup, musztardę oraz majonez . Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Dokładnie mieszamy.
- w tak powstałej marynacie dokładnie obtaczamy każdy plasterek schabu. Kotlety zostawaimy w marynacie min 4 godziny, przykrywamy folią i wstawaimy do lodówki. możemy je zamarynować dzień wcześniej.
- ser trzemy na tarce o dużych oczkach, obraną cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki a ogórka w plasterki,
- na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ok połowę pokrojonych warzyw. Kolejno układamy plasterki schabu, posypujemy pozostałymi warzywami i startym serem.
- gotowe mięso wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy godzinę, do momentu aż kotlety będą miękkie i całość ładnie sie zapiecze.
- upieczone kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami,
Zdjęcia
Super wyszło to mięsko:) Naprawdę świetny przepis, do którego będę częściej wracać:)
Spalone na amen od spodu.
Kotlety nie były spalone!. Przypiekł się jedynie sos/woda który wytworzył się podczas pieczenia 🙂
Pyszne i proste! Przepis wszedł do naszego menu na dobre 🙂 dziękujemy!