Zapiekana biała kiełbasa z jabłkiem i boczkiem

To zdecydowanie najlepsze wydanie białej kiełbasy jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis na to danie dostałam od mojej cioci która serwuje je od lat. Polecam serdecznie. Banalnie proste w przygotowaniu. Przepis idealny nie tylko na Święta. Możemy podać ją jako danie główne z ziemniakami i surówką lub jako ciepłą przekąskę do pieczywa. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • 1 kg dobrej białej kiełbasy parzonej, u mnie 12 sztuk
  • 200 gram wędzonego boczku
  • 1 duży por
  • 4 jabłka
  • przyprawy: 8 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, rozmaryn
  • tłuszcz do smażenia, u mnie smalec

Przygotowanie:

  • boczek kroimy w paseczki, pora w półplasterki. Obrane jabłka przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze cząstki.
  • na tłuszczu podsmażamy kiełbaski na rumaino z obydwu stron i układamy je w blaszce,
  • kolejno na patelnie dodajemy boczek i ziele angielskie, mieszając co jakiś czas smażymy do momentu aż boczek zacznie się rumienić, następnie dodajemy pora i smażymy ok 2 min. Po tym czasie dorzucamy pokrojone jabłka, i całośc smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając. Gotowy farsz solimy i pieprzymy. Ściągamy z gazu. ( Ja z gotowego farszu wyjełam ziarna ziela angielskiego).
  • Pomiędzy kiełbaski przy pomocy łyżki nakładamy nas boczek z jabłkami.
  • po wierzchu posypujemy rozmarynem
  • gotowe danie przykrywamy folią aluminiową i wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, grzanie góra-dół) i pieczemy ok 30-40 min do momentu aż jabłka będą mięciutkie. Pod koniec pieczenia możemy ściągnąć folię aby danie ładnie się zrumieniło

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.