Zapiekana biała kiełbasa z jabłkiem i boczkiem to zdecydowanie najlepsze wydanie białej kiełbasy jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis na to danie dostałam od mojej cioci która serwuje je od lat. Polecam serdecznie. Banalnie proste w przygotowaniu. Przepis idealny nie tylko na Święta. Możemy podać ją jako danie główne z ziemniakami i surówką lub jako ciepłą przekąskę do pieczywa. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
- 1 kg dobrej białej kiełbasy parzonej, u mnie 12 sztuk
- 200 gram wędzonego boczku
- 1 duży por
- 4 jabłka
- przyprawy: 8 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, rozmaryn
- tłuszcz do smażenia, u mnie smalec
Przygotowanie:
- boczek kroimy w paseczki, pora w półplasterki. Obrane jabłka przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze cząstki.
- na tłuszczu podsmażamy kiełbaski na rumaino z obydwu stron i układamy je w blaszce,
- kolejno na patelnie dodajemy boczek i ziele angielskie, mieszając co jakiś czas smażymy do momentu aż boczek zacznie się rumienić, następnie dodajemy pora i smażymy ok 2 min. Po tym czasie dorzucamy pokrojone jabłka, i całośc smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając. Gotowy farsz solimy i pieprzymy. Ściągamy z gazu. ( Ja z gotowego farszu wyjełam ziarna ziela angielskiego).
- Pomiędzy kiełbaski przy pomocy łyżki nakładamy nas boczek z jabłkami.
- po wierzchu posypujemy rozmarynem
- gotowe danie przykrywamy folią aluminiową i wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, grzanie góra-dół) i pieczemy ok 30-40 min do momentu aż jabłka będą mięciutkie. Pod koniec pieczenia możemy ściągnąć folię aby danie ładnie się zrumieniło
Zdjęcia
![smażymy kiełbasę](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/277805078_394466898876426_3131355782417891547_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![układamy do brytfanki](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/277905089_738633337278452_9022890835874685922_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![smażymy boczek](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/278079662_711010866708350_7405219862508621277_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Zapiekana biała kiełbasa z jabłkiem](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/278020299_257462963178446_5769050956632702217_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Zapiekana biała kiełbasa z jabłkiem](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/277966514_3184351081808394_3807858645101213926_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![Zapiekana biała kiełbasa z jabłkiem](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2022/04/277853927_703086804167751_6526651318471104750_n-1.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Zapiekana biała kiełbasa z jabłkiem i boczkiem jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Czy kiełbasa biała surowa może być?
Tak ,trzeba ją tylko wcześniej obgotować 🙂
Świetne, proste przepisy. Gratuluję talentu i formy przekazu. Pozdrawiam i życzę sukcesów