Zapiekana biała kiełbasa z jabłkiem i boczkiem

Zapiekana biała kiełbasa z jabłkiem i boczkiem

Zapiekana biała kiełbasa z jabłkiem i boczkiem to zdecydowanie najlepsze wydanie białej kiełbasy jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis na to danie dostałam od mojej cioci która serwuje je od lat. Polecam serdecznie. Banalnie proste w przygotowaniu. Przepis idealny nie tylko na Święta. Możemy podać ją jako danie główne z ziemniakami i surówką lub jako ciepłą przekąskę do pieczywa. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • 1 kg dobrej białej kiełbasy parzonej, u mnie 12 sztuk
  • 200 gram wędzonego boczku
  • 1 duży por
  • 4 jabłka
  • przyprawy: 8 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, rozmaryn
  • tłuszcz do smażenia, u mnie smalec

Przygotowanie:

  • boczek kroimy w paseczki, pora w półplasterki. Obrane jabłka przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze cząstki.
  • na tłuszczu podsmażamy kiełbaski na rumaino z obydwu stron i układamy je w blaszce,
  • kolejno na patelnie dodajemy boczek i ziele angielskie, mieszając co jakiś czas smażymy do momentu aż boczek zacznie się rumienić, następnie dodajemy pora i smażymy ok 2 min. Po tym czasie dorzucamy pokrojone jabłka, i całośc smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając. Gotowy farsz solimy i pieprzymy. Ściągamy z gazu. ( Ja z gotowego farszu wyjełam ziarna ziela angielskiego).
  • Pomiędzy kiełbaski przy pomocy łyżki nakładamy nas boczek z jabłkami.
  • po wierzchu posypujemy rozmarynem
  • gotowe danie przykrywamy folią aluminiową i wstawaimy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, grzanie góra-dół) i pieczemy ok 30-40 min do momentu aż jabłka będą mięciutkie. Pod koniec pieczenia możemy ściągnąć folię aby danie ładnie się zrumieniło

Zdjęcia

Zapiekana biała kiełbasa z jabłkiem i boczkiem jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *