Ciasto kawa z mlekiem zasmakuje nie tylko wielbicielom kawy. Jest pyszne, bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Aromatyczne i wilgotne. Na co dzień i od święta. Przepis na nie znalazłam w internecie i od razu postanowiłam wypróbować. Pychotka!!.
Składniki na ciasto kawowe:
- 6 jaj L
- 1 szklanka zaparzonej kawy, szklanka o pojemności 250 ml
- 4 szkalnki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 400 gram kwaśnej śmietany
- 200 gram margaryny/masła
- 3 łyzeczki proszku do pieczenia
- 4 bez czubka łyżki kakao
Składniki na masę budyniową:
- 4 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka kakao
- 200 gram masła
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta kawowego: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy z cukrem na puch aż zwiększą swoją objętość. Kolejno dodajemy wystudzoną kawę, rozpuszczone i przestudzone masło/margarynę oraz śmietanę. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Nastęnie wsypujemy kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość miksujemy do połączenia się składników i powstania jednolitej masy,
- gotowe ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy do suchego patyczka.
- upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto wystygło wyciągnełam je z blaszki i odklepiłam od papieru do pieczenia i ponownie umieściłam w blasze wyłożonej papierem,
- przygotowanie masy budyniowej: Trzy szklanki mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. W pozostałej szklance mleka rozprowadzamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy całość na małym gazie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok 1 minutę. Po tym czasie dodajemy rozdrobnione masło i mieszamy do jego rozpuszczenia aż powstanie jednolita masa.
- Gotową gorącą masę budyniową wykładamy i rozprowadzamy po cieście zostawiając ok 3-4 łyżek masy. Do pozostałej masy budyniowej ddoajemy kakao i mieszamy aż dobrze się połączy. Kakaową masę budyniową nakładamy na białą masę i robimy przy pomocy łyżeczki „esy, floresy”. Gotowe ciasto odstawaimy aż masa budyniowa wystygnie.
- ciasto wstawiłam na całą noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
Zdjęcia
Super dla fanów kawowych smaków. 🙂